Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŽELE U NATO

Ukrajina ukinula vojnu neutralnost!

Autor: Tanjug | 23.12.2014 - 12:43:00h | Komentara: 0

Ukrajinski parlament usvojio je zakon o ukidanju statusa vojne neutralnosti te zemlje i pokretanju napora za priključivanje NATO-u, objavili su ukrajinski mediji.

Ukrajina

Ukrajina | Foto: AP

Zakon o vojnoj neutralnosti je Ukrajina usvojila 2010. godine, kako navodi AFP, pod pritiskom Rusije. Ukidanje tog statusa će Ukrajini omogućiti da se pridruži drugim vojnim savezima.
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je 19. decembra uputio parlamentu na razmatranje nacrt zakon o ukidanju statusa vojne neutralnosti Ukrajini, navedeno je na veb-stranici predsednika.
Svrha zakona je, kako se kaže, da se stvore dodatni mehanizmi obezbeđivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine.
"Status neutralnosti Ukrajine pokazao se kao neefikasan u kontekstu odbrane zemlje od strane agresije i pritiska. Činjenica da se Ukrajina nalazi u "sivoj" tampon zoni između moćnih sistema kolektivne odbrane na duže staze je dodatni izazov za našu zemlju", poručio je Porošenko u obrazloženju nacrta zakona.
Iako je NATO 2008. godine razmatrao eventualno članstvo Ukrajine, nikad nije utvrđen konkretan datum njenog prijema u Alijansu.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev napisao je na svom Fejsbuk profilu da će odustajanje Ukrajine od neutralnog statusa radi mogućeg članstva u NATO-u iziskivati odgovarajuću reakciju Rusije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP