Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAMIT U MINSKU

Ukrajinci, Putin i "tri moćna predstavnika EU"

Autor: Tanjug | 26.08.2014 - 10:08:00h | Komentara: 0

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev - predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana, zemalja koje čine Evroazijsku carinsku uniju, sastaće se danas u Minsku sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, saopštila je pres služba ruskog predsednika

Ne komentariše:  Vladimir  Putin

Vladimir Putin | Foto: FoNet

Sastanku u beloruskoj prestonici prisustvovaće i visoki zvaničnici Evropske komisije, uključujući i šeficu evropske diplomatije Ketrin Ešton i evropske komesare za trgovinu i energetiku, Karela de Guhta i Gintera Etingera.

- Ima mnogo tema za razgovor - ukrajinska kriza, užasna humanitarna katastrofa na istoku zemlje i važnost primirja - ukazao je Peskov, a prenosi Itar tass.


On je naveo i da bi Putin i Porošenko mogli da razgovaraju i o problemima u bilateralnim odnosima, posebno u pogledu potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU sa Ukrajinom budući da, kako je objasnio, to zadire i u energetsku sferu.

Drugari: Porošenko, Barozo (levo) i Van Rompej

Drugari: Porošenko, Barozo (levo) i Van Rompej | Foto: Profimedia

Nemački kancelar Angela Merkel i ukrajinski predsednik Petro Porošenko razgovarali su danas, nekoliko sati pred početak kriznog samita u Minsku, prenose danas nemački mediji, pozivajući se na navode iz Kijeva.

Porošenko je, kako se kaže, informisao Merkelovu o pogoršanju situacije u istočnoj Ukrajini i razgovarao sa njom o putevima za mirno rešenje konflikta, kao i o prevremenom raspuštanju ukrajinskog parlamenta, koje je otvorilo put za održavanje prevremenih izbora 26. oktobra.

Ukoliko se Putin i Porošenko sastanu danas u Minsku, to bi bio njihov prvi direktan susret, ne uzimajući u obzir kratak susret dvojice lidera u Francuskoj u junu, kojem su tada prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

Eštonova je izjavila da sastanak Putina i Porošenka predstavlja dobru mogućnost za rešavanje ukrajinske krize i da ona ne sme biti propuštena.


Ona je istakla da je važno da Ukrajina ima dobre odnose sa članicama EU, ali i sa Rusijom.


Iz EK je saopšteno da bi u Minsku mogla da se nađe kao tema i obnavljanje razgovora o tome da Ukrajina nastavi da kupuje ruski gas.


Govoreći o sastanku Evroazijske carinske unije u Minsku, Peskov je ukazao da će nezaobilazna tema biti "katastrofalna situacija" u Donjecku i Lugansku, ali da se glavna tema tiče odnosa te organizacije sa Ukrajinom posle njenog potpisivanja Sporazuma sa Briselom.


"Tri moćna predstavnika EU"


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče da je važno da se sastanak u Minsku iskoristi za rešavanje situacije na jugoistoku Ukrajine.

Lavrov

 
- Svi učesnici su saglasni da politički dijalog mora biti pokrenut. Skup u Minsku nije jedini koji može da bude iskorišćen u tom cilju, spominje se i sastanak u Ženevi (uz učešće EU, SAD, Rusije i Ukrajine) - rekao je Lavrov i dodao da je ruska strana spremna na "svaki format koji će da obezbedi rezultate".


Porošenko je, uoči dolaska u Minsk, izjavio da planira da se složi oko mirnog rešenja za Ukrajinu, a njegova pres služba je saopštila da on dolazi u Belorusiju sa "tri moćna predstavnika EU" kako bi razgovarali o miru.


- Ukrajinski narod i ja imamo čvrst stav o značaju pokretanja ukrajinskog mirovnog plana - rekao je Porošenko.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP