Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DEZERTIRANJE

Ukrajinski vojnici prelaze na stranu proruskih separatista

Autor: Tanjug | 16.04.2014 - 13:18:00h | Komentara: 1

Vojnici iz šest ukrajinskih oklopnih transportera poslatih u Kramatorsk, na istok Ukrajine, prešli su na stranu proruskih demonstranata, rekli su danas očevici ruskoj agenciji Ria Novosti.

Ukrajinski ministar odbrane putuje u Kramatorsk da razjasni situaciju u vezi s vojnicima i oklopnim vozilima, rekao je jedan zvaničnik vlade u Kijevu, koja je juče započela "antiterorističku operaciju" na istoku zemlje.

Ukrajinski specijalci kreću na istočni frontNeposredno pred predaju | Foto: Profimedia

"Glavno oklopno vozilo ima istaknutu rusku zastavu i oni su napustili Kramatorsk zajedno s našim pobunjenicima i idu ka Slavjansku", rekao je očevidac na kojeg se pozivaju Ria novosti.
Prethodno jutros, šest oklopnih transportera ušlo je u istočni ukrajinski grad Slavjansk, a na čelu kolone je na prvom vozilo istaknuta ruska zastava, preneo je Rojters pozivajući se na očevice.
Nekoliko naoružanih muškaraca, u kamuflažnoj uniformi, sedeli su na svakom od tih vozila. Ona su se zaustavila ispred zgrade opštine koju su ranije okupirali proruski demonstranti.

Ukrajinska vojska

Ukrajinska vojska | Foto: Profimedia.rs

I izveštač agencije AP rekao je da je video kolonu borbenih vozila u istočnom ukrajinskom gradu koji su okupirali proruski demonstranti i da su na njima bile istaknute ruske zastave.
Prema rečima tog izveštača, šest transportera ušlo je u Slavjansk koji se nalazi u blizini ruske granice a njih su oduševljeno pozdravili proruski aktivisti na kontrolnom punktu na ulazu u grad.
Vojnici na tim vozilima nosili su zelene kamuflažne uniforme, automatsko oružje i minobacače. Bar jedan od njih na uniformi je nosio traku svetog Ðorđa, koja je postala simbol ruske pobune na istoku Ukrajine.
Jedan od vojnika, koji se predstavio kao Andrej, rekao je da je njegova jedinica deo 25. brigade vazduhoplovnih snaga Ukrajine i da su oni prešli na stranu proruskih snaga.
Istovremeno, AFP javlja da je oko 20 proruskih naoružanih aktivista ušlo u kancelariju gradonačelnika u Donjecku.
Naoružani muškarci, kojima pripadnici obezbeđenja nisu pružili otpor, rekli su da je njihov jedini zahtev da region Donjecka održi referendum o federalizaciji Ukrajine.

Ako Vladimir Putin bude odlučio da nastavi sa aneksijama ukrajinskih regiona u kojima žive Rusi, učiniće to suprotno volji većine stanovništva, pošto njegov narod ni u jednom jedinom ne prelazi pedeset odsto.

ukrajinaputin

Regioni koje bi Putin mogao da pripoji: foto Wikipedia

Još od Drugog svetskog rata nije se u Evropi desilo da jedna zemlja počne otvoreno da anektira teritorije svog suseda. Poslednji put su to radili Hitler i Staljin, Sada to radi Putin.


Opravdanje je uvek isto: etnička manjina snažnog komšije ugrožena je od strane države u kojoj živi, pa se zbog njihove zaštite vojna intervencija i širenje teritorije postavljaju kao neizbežni imperativ.

Pre dva meseca urađena je anketa u spornim istočnim oblastima nezavisne i međunarodne priznate Republike Ukrajine koja je pokazala da je podrška uniji sa Rusijom daleko od onoga što bi Moskva želela. Naime, najveći procenat ljudi koji žele da budu deo Rusije je u Donjeckoj oblasti a čak i tamo je daleko od dovoljnog pošto dostiže 33 odsto.

U Luganskoj i Odeskoj oblasti je 24 odsto, u Zaporoškoj 16,7, u Harkovskoj 15, u Dnjepropetrovskoj 13,8. Kao što se iz gore priloženog može da zaključi, ako se Vladimir Putin odluči da anektira neke od ovih regija učiniće to protivno volji većine građana tih oblasti.

Poslednji komentari
  • dejan Vreme: 16.04.2014 16:35h

    Ti procenti sto vi pisete nisu tacni uopste jer i vecina stanovnistva koje nije ruske nacionalnosti na istoku Ukrajine zeli referendum za nezavisnost ili prisjedinjenje Rusiji a to ispitivanje sto je radila nova vlast nema veze sa vezom!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP