Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KAKAV FIJASKO

Ukrajinsku vladu namagarčio
španski instruktor skijanja!

Autor: Reuters | 07.12.2012 - 15:04:00h | Komentara: 0

Vlada Ukrajine ovih dana se strašno izblamirala. Naseli su na prevaru španskog instruktora skijanja koji im je podvalio potpisivanje ugovora vrednog 1,1 milijardi evra za gradnju terminala za tečni gas. Najsmešnije je što su vlasti u Ukrajini ovaj projekat najavljivale kao "istoriski" zbog čega su ga popratili svi mediji.

Ukrajina

Izblamirali se za Ginisa: Ukrajinska vlada | Foto: AP

Trebalo je da to bude posao koji će se u Ukrajini upisivati u istorijske knjige, ali je ispao pravi fijasko za ukrajinsku vladu. Naime, španska kompanija "Gas Natural Fenosa" trebala je u gradnju terminala za tečni gas kod ukrajinske crnomorske luke Odesa da uloži 1,1 milijardu evra.

spremište gasa

Terminal za tečni gas vredan 1,1 milijardu evra ispao prevara | Foto: Reuters

Da bi ugovoru koji bi im smanjio zavisnos od Rusa dali pravi značaj, na njegovo potpisivanje stigli su i sam ukrajinski premijer Mikola Azarov i ministar energetike Juri Bojko. Veliku svečanost prenosila je i televizija.

A onda se nekoliko sati nakon potpisivanja o svemu javnosti obratila španska kompanija! Oni su tada potvrdili kako nisu niti pregovarali o poslu s Ukrajincima niti potpisali ugovor s njima. Za osobu s kojom su Ukrajinci pregovarali u španskoj kompaniji nisu čuli. Potom je otkriveno da iza svega stoji prevarant koji se već par godina lažno predstavlja.

Mikola Azarov

Premijer Mikola Azarov | Foto: AP

Agencija Rojters piše kako je reč o 43-godišnjem Žordi Sardi Bonvehi, instruktoru skijanja koji je poreklom iz Barselone. Nakon takvog poniženja ukrajinske Vlade i nezapamćenog propusta, opozicija u toj zemlji zatražila je osnivanje istražne komisije koja bi proučila slučaj.

Juri Bojko

Naseli visoki državni zvaničnici: Ministart energetike Juri Bojko | Foto: AP

Bonvehi je, pak, u međuvremenu pobegao iz Ukrajine. Novinari Rojtersa tvrde kako su na telefon uspeli dobiti osobu koja se predstavlja kao Bonhevi. Ta osoba je potvrdila da nije imala ovlašćenje španske kompanije "Fenose" za potpisivanje ugovora, ali da se nadao da će ih naknadno nagovoriti da se uključe u projekat.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP