Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISIS PRETI LONDONU

Ukrali smo 40 kg uranijuma i napravili bombu!

Autor: Jutarnji list | 30.11.2014 - 23:02:00h | Komentara: 0

Fanatici iz Islamske države tvrde da su konstruisali takozvanu prljavu bombu, odnosno klasičnu eksplozivnu napravu s radioaktivnim dodatkom čiji je cilj da rasprši radijaciju i kontaminira veliki prostor.

ISIL

ISIL | Foto: AP

Fanatici iz Islamske države tvrde da su konstruisali takozvanu prljavu bombu, odnosno klasičnu eksplozivnu napravu s radioaktivnim dodatkom čiji je cilj da rasprši radijaciju i kontaminira veliki prostor s mnoštvom ljudi.
Militanti su se svojim navodnim novim oružjem pohvalili na društvenim mrežama, a jedan od hvalisavaca navodi da bi takva paklena naprava izazvala potpuni haos u Londonu, prenosi "jutarnji.hr"
Iako nije moguće potvrditi poseduju li zaista prljavu bombu, činjenica je da je u julu objavljeno da je iz prostorija Univerziteta u Mosulu, gradu je trenutno pod kontrolom ISIS-a, netragom nestalo 40 kilograma uranijuma.
Među radikalnim islamistima koji su se pohvalili ovom napravom je i britanski pirotehničar Hamajun Tarik, koji se džihadistima priključio još pre dve godine, a na Tviteru je pod svojim mudžahedinskim pseudonimom Muslim al-Britani napisao:
'Eh da, Islamska država ima prljavu bombu. Našli smo nešto radioaktivnog materijala na Univerzitetu u Mosulu, o čemu je i Miror (britanski list) pisao. Sada nam predstoji da shvatimo šta su prljave bombe, kakve posledice izazivaju i šta bi se moglo dogoditi detoniramo li jednu na javnom mestu.'

Oko 400 džihadista iz Nemačke bori se na strani Islamske države

Džihadisti iz Islamske države | Foto: AP

U sledećim objavama Tarik je pisao o destrukciji Londona, ali mu je Tvitr nakon toga ukinuo profil.
Ipak, Tviter nije toliko ekspeditivan u ukidanju terorističkih profila koliko su teroristi agilni u otvaranju novih pa su Tarikovi saborci iz ISIS-a nastavili da pišu o prljavoj bombi.
“Možemo potvrditi da je Islamska država napravila prljavu bombu od radioaktivnog materijala s mosulskog univerziteta. Mašala!”, napisao je jedan džihadista.
Nakon krađe spomenutih 40 kilograma uranijuma u Mosulu, irački ambasador pri Ujedinjenim nacijama poslao je pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu u kojem ga je upozorio da su uranijum oteli teroristi i da je od ukradene količine moguće konstruisati oružje za masovno uništenje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP