Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAGAĐENJE DO MAKSIMUMA

UN: Rekordna zagađenost atmosfere planete!

Autor: Tanjug | 09.09.2014 - 12:36:00h | Komentara: 0

Sve veća emisija ugljen-dioksida (CO2) uzrokovala je da nivo gasova sa efektom staklene bašte u 2013. godini poraste na najnoviji rekord, dok su okeani, koji apsorbuju CO2, postali kiseliji nego ikada, saopšteno je danas iz Ujedinjenih nacija.

Planeta Zemlja

Planeta Zemlja | Foto: ALO!

Znamo bez ikakve sumnje da se naša klima menja i da naši vremenski uslovi postaju sve ekstremniji zbog ljudskih aktivnosti poput sagorevanja fosilnih goriva”, izjavio je Mišel Žero, predsednik Svetske meteorološke organizacije (SMO) po objavljivanju izveštaja o emisiji gasova sa efektom staklene bašte, a prenosi agencija Frans pres.
„Moramo da preokrenemo taj trend kroz smanjenje emisije CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte, jer nam vreme ističe”, upozorio je Žero.
Koncentracija CO2, metana i azot-oksida u atmosferi je u 2013. probila nove rekorde, dok je globalna koncentracija CO2, glavnog krivca za globalno zagrevanje, u prošloj godini porasla na 396 delova po milionu obima (ppmv), ili za 142 odsto u odnosu na preindustrijski nivo, odnosno period pre 1750. godine.
Četvrtinu emisije štetnih gasova apsorbuju okeani, dok drugu četvrtinu „usisa” biosfera, koja na prirodan način ograničava nivo štetnih gasova u atmosferi.
„Gasovi apsorbovani u okeanu imaju dalekosežne negativne posledice, budući da veći nivo CO2 u okeanima povećava njihovu kiselost, ugrožavajući ekosistem voda”, upozorava SMO.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP