Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SADA IMAJU OPRAVDANJE ZA RAT

UN: "Supstanca" korišćena u Siriji!

Autor: B92.net | 28.08.2013 - 13:27:00h | Komentara: 0

Dokazi ukazuju na to da je u napadu u Siriji korišćena "neka hemijska supstanca" kojom su ubijene stotine ljudi, kaže izaslanik UN za Siriju, prenose AFP i AP.

masakr Sirija

Masakr u Siriji

Izaslanik UN Lakhdar Brahimi je to rekao novinarima u Ženevi, dok je tim stručnjaka UN i dalje na terenu u Damasku.
- Čini se da je iskorišćena neka hemijska supstanca od koje je stradalo više stotina ljudi. Ipak, međunarodno pravo nalaže da bilo kakva vojna akcija, pa i intervencija SAD mora da ima saglasnost Saveta bezbednosti UN - rekao je on.
SAD i Velika Britanija su ranije poručile da su uverene da je napad hemijskim oružjem zaista izvršen i da iza njega stoji režim predsedinka Sirije Bašara al Asada.
Kako piše "Gardijan", predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron privode kraju "plan za kazneni udar na Siriju do kraja nedelje", dok se avioni grupišu u britanskoj bazi na Kipru.
Na drugoj strani, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je na diplomatsko rešenje situacije i apelovao da se sačekaju rezultati inspekcije UN, dok je Rusija poručila da bi eventualni napad mogao da ima ozbiljne posledice po čitav region.
Pojedini visoki sirijski zvaničnici, koji sve vreme negiraju optužbe opozicije da su koristili hemijsko naoružanje, poručili su da bi "Izrael goreo", ako bude bilo intervencije stranih sila u Siriji.

O tome da je moguće zaobilaženje UN i intervencija bez dozvole SB UN govorilo se krajem protekle nedelje, kada je za "Njujork tajms" potvrđeno da se u Beloj kući razmatrao isti scenario kakav je primenjen za bombradovanje SRJ 1999. godine.

Zvanični rezultati istrage tima stručnjaka UN za hemijsko naoružanje se i dalje čekaju, ali su prethodnih dana objavljivana upozorenja stručnjaka da što više vremena prolazi, to su manje šanse da se utvrdi prava istina.

Zvanični Kremlj, koji drži stranu Asadovom režimu, više puta je isticao poslednjih dana da UN ima mandat da utvrdi da li je napad hemijskim naoružanjem izvršen, ali ne i ko ga je izvršio.

Rusija smatra i da je kriza inscenirana i da je materijal objavljivan kao dokaz navodnog napada pripremljen unapred.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP