Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HOROR

Upozorenje lekara: Svet gubi bitku sa ebolom

Autor: | 02.09.2014 - 18:24:00h | Komentara: 0

Međunarodna medicinska organizacija "Lekari bez granica" je saopštila da svet gubi bitku sa zaustavljanjem širenja ebole.

ebola afrika Foto: Profimedia

Ebola hara Afrikom / Foto: Profimedia 

Organizacija je apelovala na međunarodnu zajednicu da pošalje pomoć i medicinsko osoblje u zapadnu Afriku.
– Šest meseci od izbijanja najteže epidemije ebole u istoriji, svet gubi bitku sa zaustavljanjem njenog širenja. Lideri ne mogu da savladaju ovu transnacionalnu pretnju – izjavila je predsednica Lekara bez granica Žoan Liju u UN u Njujorku.
– Objava Svetske zdravstvene organizacije od 8. avgusta da epidemija predstavlja pretnju po zdravlje ljudi u čitavom svetu nije rezultirala odlučujućom akcijom i države su se u suštini pridružile globalnoj koaliciji pasivnosti – dodala je ona.
Liju je pozvala međunarodnu zajednicu da izdvoji novac za veći broj kreveta za regionalnu mrežu poljskih bolnica, pošalje obučeno osoblje i pokretne laboratorije širom Gvineje, Siera Leonea i Liberije, zapadnoafričkim zemljama u kojima vlada epidemija ovog smrtonosnog virusa, prenosi AFP.
Od ebole je do sada u zapadnoj Africi umrlo više od 1.500 ljudi, dok se broj obolelih procenjuje na 3.000.
Od nje je umrlo oko dve trećine obolelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dve epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.
Oboleli od ebole u Liberiji u nekoliko navrata su bežali iz karantina, a kao razlog za to navedena je potraga za hranom.
Zvanični lek za ebolu ne postoji, a eksperimentalni serum delovao je na jednog američkog doktora koji je zadobio ebolu u Africi.
Takođe i u zemljama centralne Evrope je navodno bilo sumnji na postojanje virusa ebole, a obolelo je i nekoliko lekara iz Španije, koji su se takođe našli u misijama u Africi.

Počinje testiranje nove vakcine protiv ebole na ljudima

Grupa od 20 zdravih volontera Nacionalnih instituta za zdravlje, istraživaživačkih laboratorija američkog Ministarstva zdravlja, primiće prve eksperimentalne vakcine protiv ebole. Doktor Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, kaže da su vlasti dale su po ubrzanoj proceduri dozvolu za početak testiranja na ljudima.

Ovo će biti prva primena ovog tipa vakcine protiv ebole na ljudima, nakon što je očigledno drugom verzijom vakcine izlečen američki misionar u Liberiji i njegova saradnica.

Novu eksperimentalnu vakcinu razvila je farmaceutska kompanija "GlaksoSmitKlajn" zajedno sa Faučijevim institutom i primiće je tri zdrava volontera kako bi sevidelo kakve će efekte izazvati. Ako se pokaže kao bezbedna, vakcinu će zatim primiti manja grupa volontera starosti između 18 i 50 godina kako bi lekari videli da li će izazavati jak imunološki odgovor na virus. U isto vreme doktori će pratiti moguće nuspojave.

Volonteri će vakcinu primiti u rameni mišić, prvo manju dozu, a potom i veću nakon što bude utvrđeno da je cepilo bezbedno.

Neke od prekliničkih studija koje se normalno rade sa ovim vrstama vakcine ovog puta nisu izvedene zbog ubrzane procedure, pa doktor Fauči naglašava da žele posebno obazrivo da idu sa doziranjem.

- Vakcine su se izuzetno dobro pokazale u prvim testovima na šimpanzama - kazao je Fauči.

On je dodao da ovaj metod namenjen za izazivanje imunološke reakcije na ebolu ne može da zdravu osobu inficira ovim virusom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP