Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OVAJ ČOVEK IMA MOĆ DA UGASI INTERNET:

Upravo se donosi zakon koji će mu ovo omogućiti!

Autor: Tanjug | 20.01.2015 - 20:30:00h | Komentara: 0

Veb-sajtovi će biti blokirani zbog "zaštite prava na život, zaštite ljudskog života i imovine, nacionalne bezbednosti, javnog reda, sprečavanja kriminala ili zaštite opšteg zdravlja".

Ahmet Davutoglu

Ahmet Davutoglu | Foto: AP

Turski premijer Ahmet Davutoglu ili bilo koji od ministara u turskoj vladi imaće pravo, prema novom nacrtu zakona, da blokiraju bilo koji veb-sajt bez prethodne odluke suda, a kao razloge mogu da navedu mnogo toga, kao što je zaštita javnog reda.

Premijer i ministri moći će da traže da Direktorat za telekomunikacije (TIB) blokira veb-sajtove u trajanju od četiri sata iz razloga nacionalne bezbednosti, zaštite javnog reda ili sprečavanja kriminala, kako se navodi u članu koji je u poslednjem trenutku podnet parlamentu u okviru zbirnog zakona o fondacijama i udruženjima, prenosi list “Hurijet”.

TIB će moći da donese odluku o blokadi vebsajtova ili uklanjanju određene sadržine sa interneta u veoma kratkom vremenskom roku, navedeno je u tekstu nacrta zakona koji je podneo poslanik vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Kerim Ezkul.

Zahtev premijera ili bilo kog ministarstva biće dovoljan da bi TIB doneo hitnu odluku o blokadi pristupa ili uklanjanju sadržine sa interneta u ime “zaštite prava na život, zaštite ljudskog života i imovine, nacionalne bezbednosti, javnog reda, sprečavanja kriminala, ili zaštite opšteg zdravlja”.

Vebsajtovi će biti blokirani tokom četiri sata nakon što TIB o toj odluci obavesti provajdere, i ostaće zatvoreni sve dok sporna sadržina ne bude uklonjena.

Još jedna regulativa kojom su data slična prava TIB-u usvojena je u parlamentu 10. septembra 2014, što je izazvalo proteste grupa za zaštitu internetskih prava, podseća turski list.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija (ĆP) podnela je žalbu Ustavnom sudu 12. septembra prošle godine tražeći da se te izmene ponište i tvrdeći da su one dodatno ograničile korišćenje interneta u Turskoj i povećale kontrolu vlade nad internetskim saobraćajem.

Ustavni sud je 2. oktobra 2014. zaključio je da je “neustavno” ovlašćenje TIB-a da zatvara vebsajtove na četiri sata bez prethodne sudske odluke, zaključuje “Hurijet”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP