Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KRITIKE I POHVALE

Uručen Nobel za mir EU!

Autor: Tanjug | 10.12.2012 - 18:19:00h | Komentara: 5

Evropskoj uniji danas je zvanično dodeljena Nobelova nagrada za mir, a reakcije koje su usledile raznolike su - od pohvale do oštre kritike, kao što su bile i u oktobru, kada je odluka o dobitniku objavljena.

Dodela Nobela EU

Rompej, Baroso, Šulc sa nagradom  | Foto: AP

Dodela Nobela EU

Radovanje u pozadini: Merkelova i OlandD | Foto: Reuters

Ceremoniji u Oslu prisustvovalo je oko 20 lidera evropskih vlada, medju kojima su bili nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i zamenik britanskog premijera Nik Kleg, a nije bilo, izmedju ostalih, visokih predstavnika Češke i Slovačke.

Dodela Nobela EU

Angela ponovo vodi glavnu reč | Foto: Reuters

Češki predsednik Vaclav Klaus rekao je da to što predstavnici njegove zemlje nisu prisustvovali ceremoniji dodele nagrade nije ni važno, niti vredno pomena, kao i da u Oslu niko ne bi primetio da nije tu, da o tome nisu pisali mediji.

"Da se mediji ne poigravaju time, u Oslu niko ne bi ni primetio", odgovorio je Klaus na pitanje novinara za komentar o svom bojkotu ovogodišnje ceremonije uručenja Nobelove nagrade za mir.

Vaclav Klaus

Odbio da prisustvuje svečanoj dodeli: Vaclav Klaus | Foto: FoNet

"Ne smatram to nekom važnom stvari, o kojoj uopšte treba raspravljati", dodao je Klaus, koji je još ranije objavio da nema nameru da prisustvuje ceremoniji, na koju nisu otišli ni češki premijer Petr Nečas, ni šef diplomatije Karel Švarcenberg.

"Mislim da je čitava ova stvar jedna glupost", rekao je britanski političar Najdžel Feridž, koji ni ovoga puta nije propustio priliku da iskritikuje EU, koju je nedavno nazvao "ludim projektom".

"Projekti koji obuhvataju različite države, primoravaju ih da se ujedine pod novim identitetom, novom zastavom i novom himnom, bez pristanka naroda - takvi projekti u stvari mogu da stvore rat, kao što nam je pokazala Jugoslavija", naveo je Feridž u komentaru koji je objavio BBC.

"EU uništava demokratske nacije-države. Evrozona ne samo da nije učinila da se narodi Evrope vole, već je podelila Evropu od severa do juga, a sve je više neprijateljstava, nasilja na ulicama", istakao Feridž.

"Mislim da idemo u veoma opasnom pravcu. Pogledajte samo Balkan. Pogledajte tu budalastu ideju koju smo imali 1920, ukinuli pojedinačne nacije i spojili ih pod jugoslovenskom zastavom. To je odvelo u propast, a EU, što je tužno, sada čini istu tragičnu grešku", smatra Feridž.

"Amnesti internešenel" je prokomentarisao da lideri EU ne bi trebalo da "uživaju u sjaju ove nagrade", upozoravajući da su ksenofobija i netolerancija u porastu na kontinentu od 500 miliona ljudi.

Najdžel Feridž

EU ga podseća na Jugoslaviju: Najdžel Feridž | Foto: Reuters

S druge strane, šef švedske diplomatije Karl Bilt smatra da je nagrada zaslužena i da bi trebalo čestitati svim Evropljanima koji su, na različite načine, "imali koristi od integracije, stabilnosti, mira i prosperiteta koje je dala Evropska unija".

Bilt priznaje da nisu rešeni svi problemi, ali smatra da je postignut veliki napredak, kao i da je izuzetno značajno to što je Nobelov komitet spomenuo kako EU procesom proširenja doprinosi miru.

Dodela Nobela EU

Norveška kraljevska porodica i gosti svečane dodele Nobela za mir | Foto: AP

Nobelov komitet se od 12. oktobra, kada je odlučio da priznanje za mir dodeli EU, našao na meti brojnih kritika jer je nagradu dodelio evropskom bloku u vreme političkih podela i nasilnih protesta protiv mera štednje usred teške ekonomske krize.
Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 10.12.2012 19:45h

    nobel se prevrce u grobu.

  • Bata Vreme: 10.12.2012 21:34h

    Odvratno!

  • Stiv Vreme: 11.12.2012 10:35h

    Videčemo šta će se dalje dešavati i kome odgovara dodela nagrade EU

  • ksenija Vreme: 11.12.2012 23:50h

    Ja sam na strani ostrih kritika!!!

  • razocarana Vreme: 11.12.2012 23:52h

    EU je zaista lud projekat!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP