Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREDSEDNIK IRANA

Uz Bašara al Asada do kraja!

Autor: Tanjug | 02.06.2015 - 12:27:00h | Komentara: 0

Iranski narod i vlada će podržavati sirijskog predsednika Bašara al-Asada do kraja, izjavio je predsednik te zemlje Hasan Rohani u današnjem razgovoru sa spikerom sirijskog parlamenta Mohamadom al-Lahamom.

Bašar al Asad

Bašar al Asad | Foto: Profimedia

Do ovog susreta dolazi u atmosferi znatnog napredovanja naoružanih sirijskih opozicionih frakcija poslednjih nedelja, prenosi Rojters.

Sirijska vojska je trenutno pod velikim pritiskom, jednom od najvećih za četiri godine građanskog rata u toj zemlji. U maju su snage Islamske države (IS) preuzele kontrolu nad starim gradom Palmirom, u centralnoj Siriji, koji se nalazi na glavnim putevima koji vode u Homs i Damask.
"Teheran nije zaboravio svoju moralnu obavezu prema Siriji i nastaviće da pomaže i podržava narod i vladu Sirije pod sopstvenim uslovima", naglašava Rohani.
Šiitski Iran podržavao je sirijskog predsednika i njegovog oca, koji pripadaju jednoj šiitskoj frakciji Alavitima, još davno pre nego što je izbio ustanak 2011. godine.
I Asadova vlada i Iran predstavljaju sirijsku opoziciju kao teroriste koje podržavaju okolne sunitske zemlje.
"Neke zemlje u regionu su se preračunale, misleći kako mogu da koriste terorističke grupe da bi ostvarile svoje ciljeve, ali pre ili kasnije i same će imati problem terorizma", ističe Rohani.
Snage sirijske vlade i njima pridružene milicije su prošle nedleje izgubile kontrolu i nad najvećim delom provincije Idlib na severozapadu zemlje, koji su preuzele opozicione oružane snage, uključujući i pripadnike sirijskog krila al Kaide.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP