Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

FRANCUSKI PREMIJER U STRAHU

Vals: Pitanje nije da li će biti još jednog terorističkog napada, već kada

Autor: Tanjug | 27.06.2015 - 11:24:00h | Komentara: 0

Francuski premijer Manuel Vals upozorio je danas da se Francuska suočava sa mogućnošću novih terorističkih napada nakon napada na fabriku gasa nedaleko od Liona u kome je jedna osoba poginula.

Francuska Premijer Manuel Vals

Manuel Vals | Foto: Profimedia

Vals je rekao da bi napad koji se dogodio u petak mogao da izazove napetost u Francuskoj, domovini najveće muslimanske populacije u Evropi, koja "će biti iskorišćena".

- Teško je za društvo da godinama živi pod pretnjom napada - rekao je Vals za AFP na povratku iz Bogote.

- Pitanje nije...da li će biti još jednog napada, već kada - dodao je francuski premijer.

Francuske vlasti ispituju 35-godišnjeg oca troje dece, Jasina Salhija, koji se sumnjiči da stoji iza napada na fabriku američke firme "Er podukts" u gradiću Sen-Kventin Falavije u blizini drugog po veličini francuskog grada Liona. Sumnja se da je Salhi, svojim vozilom za dostavu, udario u skladište sa kanisterima za gas, izazvavši inicijalnu eksploziju. Uhapšen je nekoliko minuta kasnije dok je pokušavao da otvori kanistere sa zapaljivim hemikalijama, navelo je tužilaštvo.

Policija je kasnije pronašla glavu žrtve, 54-godišnjeg menadžera transportne firme za koju je osumnjičeni radio, kako visi na kapiji fabrike, okružena dvema zastavama sa natpisima koji se odnose na islam, naveo je Rojters. Ovo je prvi put da je neko u Francuskoj pronađen odsečene glave od ruke osobe koja se sumnjiči da je islamista, a ovaj metod ubistava postao je zaštitni znak ekstremističke grupe Islamska država u Iraku i Siriji.

Jezivi napad u Francuskoj desio se istog dana kada i dva napada za koje je odgovornost preuzela IS, u kojima je ubijeno 38 ljudi u jednom odmaralištu u Tunisu i 27 u samoubilačkom bombaškom napadu u Kuvajtu.

Francuski predsednik Fransoa Oland koji se suočava sa novim bezbednosnim izazovima u zemlji, manje od šest meseci od terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 17 ljudi, rekao je da je očigledno reč o terorističkom napadu.

Salhi, koji je poreklom iz severne Afrike bio je poznat bezbednosnim službama godinama, ali nije imao krivični dosije, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev. Činjenica, međutim, da je on registrovan u periodu od 2006. do 2008. kao neko kod koga postoji rizik od radikalizacije, da bi zatim došao u žižu interesovanja obaveštajnih službi zbog veza sa radikalnim islamistima, postaknuće lokalnu političku debatu.

Kako je saopštio tužilac Fransoa Molin, osim Salhija privedeni su njegova supruga, sestra i još jedan čovek. Molin je rekao da nema indikacija da je Salhi imao saučesnika pored sebe, tokom napada.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP