Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SKANDAL

Vandali demolirali više od 76 ruskih i srpskih grobova u Sidneju!

Autor: I. Milićević | 12.12.2014 - 21:52:00h | Komentara: 0

Više od 76 ruskih i srpskih grobova oštećeno je u noći između utorka i srede na najvećem gradskom groblju u Sidneju. Zvanična Moskva momentalno je osudila ovaj vandalski čin, a lokalna policija sumnja da je incident povezan sa dolaskom ukrajinskog predsednika Petra Porošenka koji je sutradan došao u zvaničnu posetu Australiji!

Groblje u Sidneju

Groblje u Sidneju | Foto: Screenshot "Youtube"

Porušeni i polomljeni spomenici, slomljenim i oboreni krstovi bio je prizor koji su u sredu ujutru zatekli radnici najvećeg gradskog groblja "Rokvud" u Sidneju.

Policija je ustanovila da vandali nisu uništavali grobove nasumično, već da su ciljno birali one koji pripadaju ruskim i srpskim porodicama.

Incident je odmah povezan sa posetom Porošenka koji je juče došao u dvodnevnu posetu Australiji.

Portparol ruskog groblja u Sidneju Aleksej Ivačajov izjavio je za lokalne medije da je ovakav čin nezamisliv i da nijedna politika neopravdava uništavanje i skrnavljenje grobnica.

- Ovako nešto se nikada nije dogodilo. Nedopustivo je da neko uradi ovako nešto, ma koliko mu se politički stavovi i ideologije razlikovali. Gledao sam uplakane ljudi koji su došli na groblje i zatekli uništene spomenike svojih najmilijih- izjavio je za australijske medije Aleksej Ivačajov.

Na ovaj incident reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije koje je uništavanje spomenika označilo kao bogohuljenje. Zvanična Moskva takođe poziva sve one koji imaju bilo kakvu informaciju o tome ko bi mogao da stoji iza vandalskog čina u Sidneju, da odmah obaveste policiju.

Građanima koji budu pomogli policiji obećana je nagrada od pet hiljada australijskih dolara, preneli su australijski mediji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP