Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VELIKA ZAGAĐENOST VAZDUHA

Vanredne mere zbog zagađenja u Makedoniji!

Autor: Tanjug | 18.12.2013 - 09:30:00h | Komentara: 0

Makedonska vlada proglasila je kratkoročne vanredne mere u četiri grada, uključujući Skoplje, zbog velike zagađenosti vazduha.

Skoplje

Skoplje | Foto: Dušan Milenković

Uzrok zagađenja su kako je navelo Ministarstvo za zaštitu prirodne sredine, motorna vozila u saobraćaju i upotreba čvrstih goriva za grejanje domaćinstava.
Kako prenose agencije, zbog zagađenosti vazduha koja danima prelazi nivo dozvoljenog, Ministarstvo je, između ostalog, izdalo uputstvo državnim ustanovama i privatnim firmama iz Skoplja, Bitolja, Kičeva i Tetova da trudnice i osobe starije od 60 godina oslobode obaveze dolaska na posao.
Takođe, obdaništima, osnovnim i srednjim školama preporučeno je da do subote, 21. decembra, obustave aktivnosti na otvorenom, a radnicima koji rade napolju - kao što su građevinski, da to čine između 11 i 17 sati, rekao je portparol Vlade Aleksandar Đorgijev, a prenela je agencija MIA.
Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Abdilaćim Ademi rekao je da se preporučuje da se u gradu Skoplju i tri navedene opštine zabrani kretanje teretnih vozila u periodu od 7 do 19 sati, odnosno da se u Skoplju saobraćaj teretnih vozila preusmeri na obilaznicu.
Za druge gradove se preporučuje da se teretna vozila ne kreću kroz centar u tom periodu, osim vozila koja prevoze hleb i lekove, a lokalne samouprave pozvane su da intezivno raščišćavaju ulice.
Proteklih šest dana koncentracija čestica u vazduhu u tim gradovima premašila je najviši dozvoljeni nivo za zimski period.
Ademi je rekao da je, na osnovu rezultata merenja proteklih dana, najviši nivo zagađenosti registrovan u periodima od 7.30 do 11 sati i od 17 do 21 sat.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP