Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

STRAŠNO!

Vapaj za pomoć učiteljice
agresivnog deteta

Autor: N.V. | 21.01.2013 - 13:36:00h | Komentara: 2

Nastavnica stranog jezika, jedne osnovne škole u Hrvatskoj, potuno je nemoćna kada je u pitanju đak prvak koji doslovno teroriše i nju i đake!

Nasilje je  teško iskoreniti, ali je ovakvih slika manje nego ranije

Nasilje u školama je teško iskoreniti| Foto: Goran Srdanov

Njeno pismo objavljeno je na nastavnici.org i prenosimo ga u potpunosti. Ova nastavnica detaljno objašnjava jezivu situaciju u kojoj se nalaze i ona i ostali đaći te osnovne škole.

"U raspored poslova ove školske godine sam dobila i dva prva razreda u jednoj od osnovnih škola. Rad u jednom od ta dva razreda prava je noćna mora. Jedan učenik sprovodi agresiju nad drugom decom, kako u razredu tako i na hodnicima i u toaletu škole. Sedeti na mestu u razredu za njega je nemoguća misija. Uglavnom šeta razredom a kada ne prima dovoljno pažnje postaje izrazito agresivan i velikom snagom napada mušku decu. Kako smo mi nemoćni, što vam je dobro poznato, deca uzimaju stvar u svoje ruke i česti su fizički obračuni na samom času. Da bi sprečila povrede, često ga fizički držim za mojim radnim mestom na način da mu ne dozvoljavam da ustane ili sklizne sa stolice držeći ga za ruke. Pritom trošim mnogo sopstvene snage i često sam gruba, jer ne vidim drugi način omogućim kakav takav rad u razredu.

"Ubiću te!", "Đubre jedno!", "Kurvo!"
Iznenađuje rečnik kojim vređa i mene i druge dve učiteljice ali i drugu decu. Od "Ubiću te!", "Đubre jedno!", "Kurvo!" pa sve do "J… se za svoj sud" (šta god u njegovoj glavi to značilo). Iskreno se izvinjavam na ovim rečima koje sam stavila na papir, ali da sam napisala da upotrebljava neprimerene reči i vređa učiteljicu i ostalu decu ne verujem da bi dobili pravu sliku. Mi učiteljice koje radimo u tom razredu osećamo se očajno kad nam takve reči bivaju upućene. Ne mogu opisati stres kojem smo izložene. Najteže je njegovoj učiteljici koja provodi najviše vremena u takvom razredu, pokušava održati disciplinu i pri tom decu naučiti najvažnijim veštinama i osnovama za dalje školovanje (pisanje, čitanje i računanje do 10).
Žrtve nisu samo deca u razredu kojoj je uskraćeno pravo da mirno i uspešno usvajaju sadržaje, već i deca iz iste smene iz drugih razreda koja se plaše da odu u toalet ili na hodnik. Lično se teško nosim sa strahom da bi druga deca mogla da nastradaju usled fizičkih povreda. Ona i jesu često povređena. Razvijam mržnju prema agresivnom detetu iako znam da ne bih smela i mislim da je i meni potrebna pomoć psihijatra.

Nasilje

| Foto: Nebojša Raus

Pedagog odbija da pomogne
Pedagog škole odrađuje zamenu za koleginicu na porodiljskom i kada sam ga njoj odvela, ona je odbila da pomogne sa izgovorom da je on već bio kod nje i da je odbijao svaki razgovor pa sve to nema smisla!!! O majci bih mogla da napišem čitavu priču. Dovoljno je reći kako odbija da prihvati problem, koji najviše leži u njoj samoj a pokušava krivicu da svali na učiteljice. Direktorka preti prijavom policiji, jer se radi o agresiji, ali majka još uvek ne uviđa pravu prirodu stvari. Prvo bi nju samu trebalo prevaspitati.

Nakon odrađenog jednog sata u tom razredu, došavši kući danas, nisam mogla da dođem k sebi i malo je nedostajalo da uzmem Normabel. Odlučila sam da moram da dam svoj doprinos, iako se moj posao u toj školi za nedelju dana završava. Očekuje se dolazak asistentkinje, ali uverena sam da to neće omogućiti bolju radnu atmosferu u razredu.
Molim vas za predloge rešenja!

Sve vaše predloge u cilju poboljšanja radne atmosfere u školama prihvatam, s tom razlikom što sam još radikalnija i smatram da bi decu trebalo udaljiti ali i tražiti zbrinjavanje od strane samih roditelja. Kada bi roditelji morali da razmišljaju hoće li dobiti otkaz zato što moraju dolaziti po svoje dete koje ne poštuje školska pravila i hoće li dete položiti predmete, svakako bi uložili više truda kako bi svoju decu pravilno odgajali od samog početka. Pomoć pri vaspitavanju trebalo bi omogućiti već u najranijem dobu organizovanjem radionica i predavanja. Škola bez radne atmosfere nema smisla i bolje bi bilo da se ukine.

Kada je u pitanju ovakvo dete kakvo sam opisala, smatram da bi ga trebalo isključiti permanentno, odrediti psihijatrijsko lečenje i majke i njega samog i primiti ga nazad tek ukoliko promeni svoje ponašanje", poslala je poziv upomoć očajna žena.

Poslednji komentari
  • Beograd Vreme: 21.01.2013 15:06h

    Poštovana Vi ste odabrali pravo zanimanje, posvećeni ste i sistematično obavljate svoj posao Dečaku je neophodna ADEKVATNA medicinska pomoć. Zdravlje,bezbednost i ljudska prava svih učenika i predavača su ugrožena Direktor je odgovoran za zakonitost rada škole tj DOSLEDNU primenu zakona..Predlog:Direktor sa pismenim mišljenjem psihologa, pedagoga,razredne i svih predavača, prijavu istovremeno: MUPu,Centru za socijalni rad,Ministarstvu prosvete i Dečjoj klinici-Odelenju za dečju neuropsihijatriju(Zahtev za mišljenje i savet gde i šta dalje..sa dečakom)Direktor da pozove majku na saradnju ili joj predočiti okolnost da može biti lišena roditeljskih prava. Dečak je posledica i mora da se spase dok nije kasno..Sutra jto potencijalni genije ili serijski ubica.Obaveza i odgovornost je na svima..SREĆNO i javite da li ste nešto postigli..NEČINJENJE svakog od navedenih pojedinaca ima zakonsku sankciju..

  • nedjo Vreme: 22.01.2013 17:03h

    razmazeno,vaspitno zapusteno dete. kad poraste bice isti- velja ilic!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP