Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POVLAČENJE MINISTRA FINANSIJA

Varufakis podneo ostavku!

Autor: Tanjug | 06.07.2015 - 08:20:00h | Komentara: 1

Grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo je jutros ostavku "da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim poveriocima", uprkos grčkom "ne" sa 61,31 odsto glasova protiv predloženih mera štednje stranih poverilaca na referendumu održanom dan ranije.

Janis Varufakis

Janis Varufakis | Foto: Profimedia


Izlaznost birača je bila 62, 49 odsto, saopštilo je noćas grčko Ministrastvo unutrašnjih poslova, javila je grčka novnska agencija ANA.

Grčki premijer Cipras dobio je odobrenje predsednika Prokopisa Pavlopoulosa da danas sazove savet lidera političkih partija da bi ih informisao o svom stavu i čuo njihove predloge pred novi pregovarački ciklus sa međunarodnim kreditorima koji se očekuje da će uskoro početi.

Agencije su jutros javile da je grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo ostavku "da bi olakšao premijeru pregovore sa stranim poveriocima".

Ostavka je odgovor Evrope!
Podnošenje ostavke Janisa Varufakisa, koji je to učinio na zahtev evropskih zvaničnika, odnosno kreditora, predstavlja odgovor Evrope na grčko “ne” na referendumu, izjavila je jutros ekonomski analitičar Radojka Nikolić.
“Evropa hoće da pokaže da tako ne može da se ponaša dužnik”, rekla je Nikolić, povodom referenduma na kojem je više od 61 odsto Grka reklo “ne” predlogu međunarodnih poverilaca.

Novi ministar finansija biće imenovan posle sastanka političkih lidera u 10.00 časova, saopštio je portparol Vlade Grčke. Grčki mediji prenose da su među potencijalnim kandidatima koordinator pregovora sa grčkim kreditorima Euklid Cakalotos i ministar ekonomije Jorgos Statakis.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker telefonom će o Grčkoj razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, predsednikom Evropske centralne banke Mario Draghijom i predsednikom Evrogrupe Jeroenom Dijšelbloemom.

Tusk je, na svom tviter nalogu najavio, da će Evropski samit biti sutra u 19:00 (po grčkom vremenu) da bi "razgovarali o situaciji posle referenduma u Grčkoj", prenela je grčka agencija ANA.

Ponovno pokretanje pregovora Grčke i njenih međunarodnih kreditora može početi samo odlukom Evrogrupe, navode evropski diplomatski izvori.

Prema istim izvorima, pregovori ne mogu početi odmah, jer program za Grčku ističe sutra (u utorak), a Evropska komisija nije dobila odgovarajuću naredbu od strane Evrogrupe, navodi ANA.

Evro ojačao nakon ostavke Varufakisa!

Evro je jutros ojačao na valutnim tržištima, dok su troškovi zaduživanja južnih evropskih država blago porasli, nakon što su Grci na referendumu odbacili dodatne mere štednje kao uslov za dobijanje preostale finansijske pomoći, a grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo ostavku.


Evro je jutros porastao na 1,1088 dolara sa ranijih 1,1027 dolara, dok su prinosi na 10-godišnje obveznice Španije porasli na 2,349 odsto u odnosu na 2,212 odsto od petka, kamatne stope na italijanske hartije od vrednost porasle na 2,380 odsto sa 2,248 odsto, a prinosi na nemačke obveznice skočili na 14,800 odsto sa 14,630 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Poslednji komentari
  • Zeljko Vreme: 06.07.2015 11:37h

    Potez vrijedan postovanja. Brza promjenjljivost kadrova te zajednicki nacionalni interes. Skola EU koju su Grci kako vidimo dobro naucili. Kako kazu Kinezi nije vazno je li macka crna ili bijela nego da lovi miseve.Dobit ce otpis dugova za trecinu jer je najmanje toliko i napumpano. ekonomske mjere koje su na osnovu jasne ekonomske logike i realnosti.Kao drugo postovanje i respekt kao zajednickih partnera ne ponizavanje i bahatost.Kreditori nemogu tako da peru ruke i prave se iza paravana tako naivni. Pa u slucaju Grcke i pticama na grani je jasno da se radi o tipicnom potezu stavljanje jedne drzave u robovlasnicki polozaj. Pa g-do EU nece moci tako . Ovo je primjer da i mali narod moze biti veliki narod sa svim srcem za Grcku.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP