Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PROMENA KURSA!

Vatikan tolerantniji prema homoseksualcima?!

Autor: Beta | 14.10.2014 - 14:24:00h | Komentara: 0

Katolički sinod o porodici zauzeo nov, pozitivniji pristup prema homoseksualcima i time otvorio mogućnost da ih crkva prihvati, što pozdravljaju gej aktivisti.

I u Vatikanu će se pratiti finale Mondijala

Veliki izazov: Vatikan | Foto: Profimedia

"Homoseksualne osobe imaju vrline i kvalitete koje mogu da ponude hrišćanskoj zajednici: da li smo u stanju da primimo te osobe, garantujući im bratstvo u našim zajednicama?", piše u pripremnom izveštaju vanrednog biskupskog sinoda koji traje od 5. do 19. oktobra, a koji je predstavio mađarski kardinal Peter Erdo.
Postavlja se i pitanje da li su hrišćanske "zajednice spremne da prihvate njihovu seksualnu orijentaciju, a da se ne kompromituje katolička doktrina o porodici i braku".
U dokumentu se takođe navodi da je pred crkvom veliki izazov podizanja dece i potvrđuje da istopolne zajednice ne mogu biti izjednačene sa brakom žene i muškarca.
Dodaje se da "crkva pridaje posebnu pažnju deci koja žive sa istopolnim parovima, ističući da prava najmlađih moraju uvek biti na prvom mestu".
S obzirom na kritike tog teksta zato što je suviše otvoren, generalni sekretar sinoda, kardinal Lorenco Baldiseri je rekao da će u konačnoj verziji teksta verovatno ostati osuda "poremećenih veza" homoseksualaca.
U dokumentu se navodi i da je potrebno prihvatiti "pozitivne elemente prisutne u nesavršenim oblicima porodice, uključujući i predbračni zajednički život". Takođe je potrebno posvetiti pažnju "ranjenim porodicama" kako su nazvane razvedene i ponovno venčane porodice.
O tom dokumentu na kojem će se još raditi, glasaće se u subotu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP