Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GLAS AMERIKE

Većina građana podržava gej brak

Autor: Beta-AP | 06.03.2015 - 00:01:00h | Komentara: 1

Krajem 1980-tih godina u SAD je legalizovanje gej brakova podržavalo 11 odsto stanovnika, a danas, samo 25 godina kasnije, za to pravo zalaže se većina američkih građana.

gej brak mladoženje

Pre više od 25 godina, 1988. godine, stav da homoseksualni parovi treba da imaju pravo da se venčavaju imalo je samo 11 odsto Amerikanaca | Foto: Profimedia

Rezultati istraživanja General Social Survey pokazuju da je to jedna od najbržih promena u stavovima američkih građana za poslednjih 40 godina, od kada se redovno sprovode ankete u SAD.
Pre više od 25 godina, 1988. godine, stav da homoseksualni parovi treba da imaju pravo da se venčavaju imalo je samo 11 odsto Amerikanaca, dok se sada za to pravo zalaže 56 odsto. Za samo dve poslednje godine, procenat onih koji se zalažu za gej brakove porastao je za osam odsto.
 - Mnoge stvari ne menjaju se mnogo ili se barem menjaju veoma sporo.
Ovo je jedna od najimpresivnijih promena koje smo do sada konstatovali", rekao je direktor General Social Survey Tom Smit.
Seksualne odnose medju ljudima istog pola danas kao "pogrešne" vidi 40 odsto Amerikanaca, što je upola manje nego 1987. godine.
Pre 38 godina, 53 odsto Amerikanaca smatralo je da homoseksualci treba da imaju pravo da predaju na univerzitetima, dok je danas za to pravo spremno da se bori 88 odsto građana SAD.
Rezultati istraživanja General Social Survey objavljeni su pošto su federalni sudovi u SAD doneli odluku da se u 36 američkih saveznih država legalizuje gej brak.
Vrhovni sud SAD treba da u julu donese odluku da li te savezne države, uprkos odluci federalnih sudova, mogu da zabrane gej brakove, i da li bi to predstavljalo kršenje Ustava SAD.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • kondić Vreme: 06.03.2015 18:06h

    pa jel to znači da ako su oni uvrnuta nacija, trebamo i mi da ih kopiramo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP