Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ANKETA JASNO POKAZALA

Većina Grka protiv uslova stranih kreditora

Autor: Tanjug | 01.07.2015 - 10:01:00h | Komentara: 0

Većina Grka glasalo bi protiv uslova stranih kreditora u predloženom sporazumu za spasavanje Grčke, ali je prednost u korist "ne" znatno sužena pošto su grčke banke "zatvorile svoja vrata" ove sedmice, pokazuju rezultati danas objavljene ankete.

Grčka zastava

Grčka | Foto: Profimedia

Anketa objavljena u levičarskom listu Efimerida ton Sintakto (Novine za novinare) pokazala da je 54 za "ne" na referendumu u odnosu na 33 odsto onih koji će zaokružiti "da".


Međutim, rezultati pregleda izjašnjavanja ispitanika pre i posle odluke o zatvaranju grčkih banka i nametanju kontrole kapitala (limitiranje podizanja gotovine na 60 evra), pokazuju da je sve manje razlike u stavovima.


Pre odluke o zatvaranju banaka, ispitanici su u 57 odsto slučajeva bilo protiv ponude stranih kreditora, a 30 odsto je bilo za, dok je anketa posle objavljivanja odluke o bankama pokazala da je pala podrška na 46 odsto onih koji se protive "jarmu EU" u odnosu 37 odsto oni koji se slažu sa odlukama evropske trojke (EU, MMF i ECB).


Istraživanje sprovedeno od 28. - 30. juna, pokazalo je da je najjaca podrška za "ne" među glasačima vladajuće levičarske SIRIZA, krajnje desničarske partije Zlatan zora i komunista, dok su pristalice Nove demokratije, proevropske centrističke To Potami i partije levog centra PASOK bili za podršku zahteva stranih kreditora.


Anketa Instituta ProRata pokazuje da 86 odsto ispitanika planira da glasa na referendumu u nedelju, 5. jula, dok je 38 odsto bilo protiv održavanja referenduma, prenela je agencija Rojters.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP