Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVA SAZNANJA

Vera Ajhman posetila supruga pre njegovog pogubljenja! (FOTO)

Autor: Tanjug | 02.06.2015 - 10:36:00h | Komentara: 0

Od pogubljenja nacističkog lidera Adolfa Ajhmana prošle su 53 godine, a na godišnjicu su objavljena dokumenta iz izraelskog državnog arhiva, koja potvrdjuju da ga je supruga Vera posetila u zatvoru mesec dana pre nego što je pogubljen.

Adolf Ajhman

Adolf Ajhman | Foto: Profimedia

 
U državnim arhivama zabeležena je debata u vladi da li bi supruzi trebalo dozvoliti posetu pre Ajhmanove smrti. Ta poseta je bila dobro čuvana tajna sve do sada i nije bilo dokaza da je Ajhmanova supruga bila u Izraelu, navode izraelski mediji.
U arhivama je lista posetilaca zatvora i na njoj piše da je Vera Ajhman došla u zatvor 30. aprila 1962. godine, da je ostala sat i po u pratnji okružnog policijskog komandanta i dvojice oficira izraelske zatvorske službe, prenose izraelski mediji.


Ajhman je bio komandat visokog ranga i igrao je ključnu ulogu u Hitlerovom "Konačnom rešenju" protiv Jevreja u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Uhvatili su ga agenti Mosada u Argentini, gde je pobegao i živeo pod lažnim identitetom. Potom mu je suđeno i pogubljen je u Izraelu, za razliku od većine drugih nacističkih zločinaca osuđenih u međunarodnim sudovima.


U državnim arhivama zabeležena je hronologija događaja koji su prethodhili poseti Ajhmanove supruge. Dva meseca pre Ajhmanovog pogubljenja ona je uputila molbu izraelskom ministru pravde Dovu Josefu da vidi supruga. Josef je molbu predstavio vladi 18. marta 1963, objasnivši ministrima da premijer David Ben-Gurion misli kako bi se Izrael našao u teškoj situaciji suočen s međunarodnim kritikama ako se to ne bi dozvolilo.Ministar je sugerisao da se sve odvije tajno i brzo, u roku od 24 sata, ako je moguće.

Vera Ajhman pokazuje kako se poslednji put pozdravila sa suprugom

Vera Ajhman pokazuje kako se poslednji put pozdravila sa suprugom | Foto: Profimedia

 


Istog dana je tadašnja ministarka spoljnih poslova Golda Meir upoznala sa odlukom parlamentarni odbor za spoljnu politiku i odbranu.
" Procenjujem da je većina od nas potpuno zadovoljna čitavim procesom", rekla je ona, dodavši: " Ali mi znamo da ima puno ``pravednika`` u svetu, čija će pažnja sada biti mnogo veća od pažnje tokom Holokausta". Poslanik Jakov Hazan se složio s odlukom, zaključivši da supruga "neće pomoći Ajhmanu da uđe u drugi svet na humaniji način".

Vera i Adolf Ajhman poslednji put su se sreli u zatvoru Ramleh u Izraelu. Tadašnji predsednik Izraela Ben Zvi odbio je molbu za milost i Ajhman je obešen nekoliko minuta iza ponoći 31. maja. Telo je potom kremirano i pepeo je izraelski patrolni brod rasuo van izraelskih teritorijalnih voda u Sredozemnom moru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP