Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAUČNICI UPOZORAVAJU

Veštačka inteligencija je poreopasna po ljudsku vrstu!

Autor: A. O. | 13.01.2015 - 11:24:00h | Komentara: 0

Stotine vodećih naučnika i tehnologa podržale su upozorenje koje su uputili čuveni fizičar Stiven Hoking i jedan od najpoznatiih svetskih inovator Ilon Mask, o opasnosti od sofisticirane veštačke inteligencije. Oni su potpisali zajedničko otvoreno pismo u kojem su pozvali naučnike da preduprede opasnosti koje ona nosi po čovečanstvo.

On već koristi  osnovni sistem  veštačke inteligencije:  Stiven Hoking

Stiven Hoking koristi samo osnovni sistem veštačke inteligencije | Foto: AP

U pismu, pod nazivom "Budućnost i institucija života", se poziva zajednica koja se bavi razvojem veštačke inteligencije da ne ulaže samo u istraživanja i planove, već i da paze na to koilko kakav uticaj veštačka ioteligencija može da ima na drušvto u celini.
Autori pisma su prepoznali zavidne uspehe na poljima "prepoznavanja glasa, klasifikacije slika, autonominh vozila, mašina za prevođenje" i drugih sistema i slažu se da je moguće da dalja istraživanja dovedu do iskorenjivanja raznih bolesti i siromaštva. Ali, oni insistiraju da "naši sistemi veštačke inteligencije moraju da rade ono što mi želimo" i da naredna istraživanja treba da pomognu da se poveća društvena korist od veštačke inteligencije.

Robot Veštačka inteligencija | Foto: Profimedia

Veštačka inteligencija mora da radi samo ono što mi želimo | Foto: Profimedia

Dokument navodi i da prioriteti istraživanja u budužnosti mogu da nanesu potencijalan udarac na društvo u segmentima kao što su kompjuterska bezbednost, akonomija, zakon i filozofija, te naglašava veliku zabrinutost za društvo. Na primer, naučnici predlažu da se veštačka inteligencija razvija ka tome da analizira kako radnici i njihove plate mogu da utiču na auomatizaciju dela ekonomije.
Oni takođe predlažu da bi u raznim oblastima koje uključuju veštačku inteligenciju trebalo da se, pre nego što dođe do napretka u istraživanju, razmotri kakve pogodnosti ono donosi zajednici. Da li, na primer, autonomno naoružanje može da bude u skladu sa humanitarnim zakonima? Kako će se ti sistemi koristiti u skladu sa zakonima o pravu na privatnosto ako sadrže podatke s nadzornih kamera, telefona i imejlova?

Ilon Mask | Foto: Profimedia

Opasnije od nuklearnog oružja: Ilon Mask | Foto: Profimedia

Ilon Mask, direktor kompanija "Tesla" i "SpaceX", ponovi je da je zabrinut zbog veštačke inteligencije, rekavši da bi ono moglo da bude opasnije od nuklearnog oružja.
- Sklon sam da mislim da bi trebao da postoji neki regulatorni nadzor, možda na nacionalnom ili međunarodnom nivou, da se uverimo da ne radimo nešto mnogo glupo - rekao je Mask i dodao da je on investirao u kompanije koje se bave razvojem veštačke inteligencije, ali da ih "drži na oku".
Pored toga, grupa naučnika sa Oksforda baoisala je na svom blogu da je prošle godine, "kada su mašine 'grešile', to bilo pogrešno na daleko dramatičnijem nivou i sa nepregledivijim posledicama, nego kada su u pitanju ljudske greške. Obični algoritmi mogu da budu ekstremno predvidljivi, ali mogu i da donesu bizarne odluke pod neobičnim okolnostima".
Najčuveniji živi fizičar, Stiven hoking, koji koristi oblik veštačke inteligencije da bi mogao da komunicira, rekao je za BBC da zbog bioloških ograničenja nije bilo načina da ljudi odgovore na brzinu razvoja tehnologije.
- Ljudi, koji su ograničeni sporošću biološke evolucije, ne mogu da se takmiče sa mogu da budu prevaziđeni. Razvoj pune veštačke inteligencije mogao bi da označi kraj ljudske rase - rekao je Hoking.
On je takđe dodao da, s obzirom na biološka ograničenja, ne postoji način na koji bi ljudska vrsta mogla da prati razvoj tehnologije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP