Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DRAMA U ZAGREBU OKONČANA

Veterani napuštaju Markov trg! (FOTO I VIDEO)

Autor: Alo.rs | 29.05.2015 - 08:35:00h | Komentara: 3

Nakon drame u četvrtak uveče kada je policija blokirala prostor oko Markovog trga u Zagrebu gde su se okupili demobilisani borci koji traže razgovor sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, konačno je postignut dogovor i oni se vraćaju ka šatorima u Savskoj ulici.

Drama na Markovom trgu

Drama na Markovom trgu | Foto: Profimedia.rs

Veterani su se zahvalili svima koji su ih podržavali sve vreme protesta. Prema dogovoru protiv njih neće biti podnete prekršajne prijave, a sa premijerom Zoranom Milanovićem će se sastati u ponedeljak u 10 sati.

Demobilisani borci juče su protestovali na Markovom trgu u Zagrebu tražeći razgovor sa premijerom Milanovićem.
Policija je opkolila trg, a borci su na kraju su ušli u crkvu svetog Marka pošto je interventna policija počela da im se približava, a skup je privukao i grupu huligana.

Oni su vikali "Za dom spremni", i vređali policiju. Policajci su pokušali da ih smire ali u jednom trenutku su počeli da trče i interventni policajci su stavili šlemove na glave.

Policija je danas i dalje držala kordon, a jutros oko 8 časova su saopštili da veterani mogu slobodno da napuste crkvu, međutim oni su ostali unutra.

Veterani su u jednom trenutku izašli na stepenice ispred crkve, ali su se ubrzo ponovo povukli unutra. Kako piše jutarnji.hr jedan od veterana u invalidskim kolicima je napustio crkvu i otišao u bolnicu, dok je ekipa hitne pomoći oko 9 časova odvezla još jednog kome je pozlilo.

Kako prenosi 24sata.hr, i veterani iz Slavonskog broda, njih 60, stigli su do Zagreba, dok vetarani iz ostalih krajeva Hrvatske "čekaju poziv".

- Sramotno je što su se naši branitelji pred hrvatskom policijom morali sakriti u crkvu. Došli smo iz Slavonije da im damo podršku, mi smo prethodnica. Bude li potrebno za nama će doći naši saborci koji čekaju naš poziv - rekao je Nenad Mutić, veterarn iz Slavonskog Broda.

Ispred crkve je održana i konferencija za novinare. Okupljenim medijima obratio se predsednik Zadruge 100-postonih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški. On je rekao da veterani neće napustiti crkvu, iako je to ranije bilo planirano.

- Nama su ovde ugroženi životi, mi smo planirali da izađemo iz crkve danas, ali to nećemo učiniti jer se bojimo za svoje živote nakon sinoćnjeg ponašanja policije prema nama, rekao je Glogoški.

Pojedini mediji su javili da će oko 9 časova u zgradu Vlade na Markovom trgu stići premijer Milanović, međutim to se nije dogodilo. Umesto premijera, na Markov trg je stiglo više od deset policijskih kombija kako bi bila izvršena smena pripadnika na trgu.

Branitelji

Branitelji | Foto: Screenshot "Youtube"

 Ispred barikada se okuplja još veterana i građana, ali im policija ne dozvoljava da prođu do crkve. Kroz kordon su pustili samo jednu ženu da protrči, koja je u rukama nosila hranu i lekove, nakon čega je stiglo naređenje da kordon više niko ne sme da prođe.

Okupljeni građani su zbog toga izrazili nezadovoljstvo, piše jutarnji.hr

- Zašto mi ne možemo slobodno hodati po Hrvatskoj? Ko je zapovedio da ne smemo da prođemo? A turisti smeju! Kako procenjuju ko sme, a ko ne, pitala je grupa građana, od kojih se neki predstavljaju kao vetarani.

Oni i dalje stoje uz policijske barikade i pevaju 'Zovi, samo zovi'.

Hitna pomoć je nekoliko puta ulazila u crkvu da bi pružila pomoć veteranima koji su od sinoć tamo. Policija i dalje nedozvoljava prolaz građanima koji žele da veteranima dostave hranu. Na trg je stiglo još oko 200 veterana, kao i još tri kombija puna pripadnika policije.

Propali dogovori sa resornim ministrom

Na lice mesta je stigao i ministar Predrag Matić kako bi razgovarao sa veteranima koji protestuju, međutim kaže da nisu uspeli da postignu dogovor.

- Do dogovora s nije došlo, ali nastavićemo dijalog. Želimo da izbegnemo da situacija eskalira. Ponudio sam da u ponedeljak održimo sastanak sa premijerom. Zamolio sam ih da odu kućama i da razmontiraju šator. Odbili su rekavši da je to ultimatum. Nećemo održati sastanak pre nego što maknu šator jer smo to već jednim napravili, dogovorili ukidanje penzionog zakona, pa su veterani ipak ostali u Savskoj, rekao je Matić koji se u crkvi zadržao svega nekoliko minuta.

Veterani su nakon sastanka sa Matićem rekli da neće razmontirati šator, već da i dalje čekaju premijera Milanovića da ih primi.

Veterani probili kordon

Situacija oko Markovog trga u Zagrebu došla je do usijanja. Protestanti koji su prethodno bili su zaustavljeni kod Kamenitih vrata probili su policijsku ogradu.

Policija je uspela da ih zaustavi ponovno pred ulazom na sam trg.Oko 50 veterana uspelo je da se probije do same crkve gde je policija krenula da ih hapsi. Tada je došlo do sukoba.

Milanović: Hrvatska ne može biti policijska i špijunska država

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je danas, nakon što su se na Markovom trgu u Zagrebu sukobili policija i veterani, da Hrvatska ne može biti policijska i špijunska država, i optužio je savetnika predsednice Kolinde Grabar Kitarović da učestvuje u protestima veterana.
- Hrvatska ne može biti policijska i špijunska država. Tu je i predsednica Kitarović. Osoba koja je njen savetnik za branitelje, od najvećeg poverenja, takav čovek aktivno učestvuje u protestima. Kako da to protumačim? Zaključite sami. To nije dobro, rekao je Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je rekao da odluku o uklanju šatora u kojima veterani protestuju duže od sedam meseci nije njegova, već da je to bila procena policije.

Milanović je upozorio da svi koji krše zakon moraju biti svesni da će se zakon na njih primenjivati.
- Ja mogu pozvati gospodu da za nekoliko dana razgovaramo u vladi. Ali ne danas, to je nemoguće, rekao je hrvatski premijer.

Borci su odmah reagovali na Milanovićevu izjavu.

- Ne razumem o kakvim ultimatumima priča Milanović. Jedini je ultimatum postavio Matić, rekao je Đuro Glogoški.

On je dodao i da ne očekuje da premijer dođe na pregovore u crkvu, i da čekaju da vide da li će im stići poziv za pregovore za ponedeljak.

Nakon što je Milanović završio konferenciju demonstranti su ponovo pokušali da probiju kordon policije ali u tome nisu uspeli.

Pojedini mediji javljaju da veterani koji su u crkvi pregovaraju sa policijom da ih puste do veterana koji su kordonom i ogradom izdvojeni od trga radi daljih pregovora. Podsetimo, policija je odobrila da veterani mogu da napuste crkvu, ali da im posle neće dozvoliti povratak.

Poslednji komentari
  • VUCSAN Vreme: 29.05.2015 08:57h

    Zašto koristite reč Hrvatske propagande u jednom separatističko - građanskom ratu, BRANITELJI? Od koga su branili? Zar ne mislite da su oni odgovorni za PROGON preko 200 000 Srba sa vekovnih ognjišta koji su bežali glavom bez obzira sećajući se užasa i pogroma u II Svetskom ratu. Čini mi se da bi mi za njih morali naći naš adekvatniji izraz. PROGONITELJI recimo.

  • kobasica srbije Vreme: 29.05.2015 14:02h

    Jadni ljudi zadojeni mržnjom i srbofobijom, kad bi bar uspeli sa malo osloboditi mržnje živeli bi neuporedivo bolje.

  • don franjo od krvavice Vreme: 29.05.2015 23:21h

    ustaski progonitelji resili naplate genocid

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP