Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PANDEMIJA

Virus ebole stigao u Ameriku

Autor: A.O. | 05.08.2014 - 11:58:00h | Komentara: 0

Neidentifikovani muškarac sa simptomima koji podsećaju na smrtonosni virus ebolu, zbrinut je u ponedeljak u njujorškoj bolnici “Maunt Sinai”. Lokalni mediji javljaju da se u Ameriku nedavno vratio sa puta po zapadnoj Africi, u kojoj tokom proteklih nekoliko meseci hara ovaj virus.

Prema bolničkom izveštaju, pacijent je primljen sa visokom telesnom temperaturom i gastrointestinalnim simptomima, prenosi telegraf. Stavljen je u karantin, a još uvek su u toku testiranja koja bi trebalo da otkriju da li je zaista u pitanju smrtonosni virus koji je u nekoliko afričkih država odneo najmanje 887 života.

Virus ebole

Virus ebole

- Preduzeli smo sve potrebne mere kako bismo zaštitili ostale pacijente, posetioce i osoblje – navela je bolnica u saopštenju za javnost.
Otkad je buknula velika epidemija na zapadu Afrike, američke vlasti su na najvećim aerodromima pojačale sigurnosne mere prema putnicima koji dolaze iz država u kojima su registrovani slučajevi zaraze.
Ukoliko se potvrdi da muškarac u Njujorku ima ebolu, to će biti prvi slučaj da je neko u Ameriku doneo taj opasni virus. Pre nekoliko dana posebnim avionom iz Liberije, u Atlantu je doleteo doktor Kent Brentli koji se zarazio dok se brinuo o pacijentima u toj afričkoj državi.

Virus ebole, jedne od najmučnijih boljki ikada

Virus ebole, jedne od najmučnijih boljki ikada

Kent je po dolasku u SAD dobio dozu eksperimentalnog seruma protiv ebole, i čini se da mu je stanje bolje, ali garancija da će preživeti još uvek nema.

U Liberiji su zatvorene sve javne ustanove iz straha od širenja  epidemije  ebole

U Liberiji su zatvorene sve javne ustanove iz straha od širenja epidemije ebole | Foto: Profimedia

Najveći broj umrlih je u Gvineji, 358 od ukupno 485 potvrđenih slučajeva zareženih virusom. Sijera Leone ima najveći broj slučajeva, 646 i 273 mrtvih, dok Liberija ima 468 slučajeva i 255 umrlih. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, broj umrlih je do sada 887, dok je broj zaraženih 1603.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP