Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAPAD ISLAMISTA U EGIPTU

Više od 100 poginulih na Sinajskom poluostrvu!

Autor: Srna | 02.07.2015 - 08:59:00h | Komentara: 0

Egipatska vojska saopštila je da je u provinciji Severni Sinaj ubijeno više od 100 militanata i 17 vojnika u simultanim napadima na vojne kontrolne punktove.

Sinaj

Egipatska vojska će očistiti teren od "terorista" | Foto: Twitter

Ovo su bili do sada najveći okršaji u ovoj nemirnoj egipatskoj oblasti.

Posle celodnevnih okršaja, u kojima su korišteni borbeni avioni "F-16" i helikopteri "apači", vojska je objavila da neće obustaviti operacije dok ne očisti ovo područje od "terorista".
Vojni portparol rekao je da je armija sinoć ostvarila potpunu kontrolu nad situacijom u Severnom Sinaju. Bezbednosni izvori rekli su kasnije da su nastavljena bombardovanja militanata.
Odgovornost za napade preuzela je organizacija "Sinajska provincija", koja je bliska Islamskoj državi. Ona je saopštila da je napala 15 bezbednosnih lokacija i izvršila tri samoubilačka napada.

Mediji bliski egipatskoj vladi objavili su danas da su snage povezane sa terorističkom organizacijom Islamska država u napadu na trupe na Sinajskom poluostrvu koristile savremeno naoružanje, uključujući i napredne ruske pešadijske protivtenkovske rakete "kornet".

Sunitski ekstremisti iz Islamske države izveli su juče niz istovremenih napada na položaje egipatske vojske na severu Sinajskog poluostrva. Koordinisani napadi usledili su dan pošto je predsednik Egipta, Abdel Fatah el Sisi obećao da će pojačati borbu protiv džihadista i dva dana posle ubistva u atentatu u Kairu egipatskog državnog tužioca Hišama Barakata.

List Al-Vatan danas na naslovnoj strani navodi da su napadači koristili i minobacače, protivavionske topove i projektile s navođenjem. Napad u kojem je učestvovalo i više bombaša-samoubica, i napad na bezbednosne punktove u kojem je učestvovalo desetine vojnika, najsmrtonosniji je na Sinaju za deset godina.

Zvaničnici bezbednosti su izjavili da su poginule desetine vojnika i skoro 100 napadača. Današnje novine na naslovnim stranama pišu o napadu opisujući ga kao "rat" , dok se na fotografijama koje je dala vojska, vide tela poginulih ekstremista u borbenim uniformama.

Pobunjenici žele da svrgnu vlasti u Kairu od kada je vojska 2013. godine smenila predsednika Muhameda Morsija iz organizacije "Muslimansko bratstvo".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP