Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IZBAČEN IZ STROJA

Vođa Islamske države teško ranjen

Autor: Beta | 21.04.2015 - 15:12:00h | Komentara: 0

Vođa Islamske države Abu Bakr el Bagdadi teško je ranjen u vazdušnom napadu na zapadu Iraka, zbog čega ne rukovodi tom organizacijom na svakodnevnoj bazi, izjavio je jedan izvor za britanski list Gardijan.

Islamska država | Foto: Profimedia

Islamska država | Foto: Profimedia

Izvor u Iraku s vezama s terorističkom organizacijom rekao je da je Bagdadi zadobio teške povrede u martu u vazdušnom napadu međunarodnih snaga predvođenih SAD, objavio je danas Gardijan.

Bagdadiju je isprva bio ugrožen život, ali je polako počeo da se oporavalja zbog čega je prepustio svakodnevno rukovođenje operacijama Islamske države, rekao je izvor.

Zbog njegovog ranjavanja je organizovan hitan sastanak vođstva Islamske države koje je isprva verovalo da će umreti i planiralo da imenuje novog vođu.

Dvojica zvaničnika - zapadni diplomata i savetnik u iračkoj vladi - potvrdili su da se napad dogodio 18. marta blizu granice sa Sirijom.

Diplomata je rekao da je meta vazdušnog bila kolona od tri vozila s ciljem da se napadne vođstvo Islamske države, kao i da se veruje da su ubijena tri čoveka, mada se u to vreme nije znalo da je Bagdadi bio u nekom od tih vozila.

Savetnik u iračkoj vladi Hišam el Hašimi rekao je da je Bagdadi ranjen u oblasti El Badž, na oko 320 kilometara od Mosula, uporišta Islamske države.

Bagdadi je i pre veći deo vremena provodio u El Badžu, sunitskoj oblasti koja je dugo bila van kontrole američkih snaga i utočište za džihadiste.

Bagdadi je već jednom bio meta kada su u decembru američki avioni napali dva vozila kod Mosula. Tada je ubijen njegov bliski saradnik, dok je Bagdadi bio u drugom vozilu koje nije bilo pogođeno.

U novembru i decembru su se pojavile spekulacije da je Bagdadi ranjen, ali to nije bilo potvrđeno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP