Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TEČNOST KOJA ŽIVOT ZNAČI

Voda najskuplja u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Autor: Tanjug | 26.01.2015 - 14:57:00h | Komentara: 1

Najskuplju vodu za domaćinstva u regionu plaćaju građani Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dok je voda najjeftinija u Makedoniji i Albaniji, prenose danas regionalni mediji.

Voda

Voda | Foto: Profimedia

Prema podacima nadležnih službi u Zagrebu, usluga snabdevanja pitkom vodom u hrvatskoj prestonici se naplaćuje 4,68 kuna po kubiku, odnosno 0,60 evra, za kanalizaciju se plaća jedna kuna, za usluge pročišćavanja 1,28 kuna što sa PDV-om i drugim naknadama ukupno iznosi 15,8 kuna, odnosno 2,05 evra.

Cena vode za domaćinstva u Zagrebu je skuplja u poređenju sa drugim gradovima u regionu, ponajviše zbog dodatnih naknada.

Nakon hrvatske prestonice sledi Podgorica gde, prema podacima kojima raspolaže gradski Vodovod i kanalizacija, cena vode po metru kubnom za domaćinstva iznosi 0,40 evra, za kanalizaciju se plaća 0,20, što je ukupno oko 0,60 evra, prenosi Radio televizija Crne Gore, pozivajući se na navode agencije Anadolija.

U Bosni i Hercegovini su cene vode slične onima iz Crne Gore, a iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo su precizirali da je ukupna cena vode za kategoriju domaćinstva 1,17 konvertibilnih maraka, odnosno 0,59 evra.

Cene vode u Mostaru su malo više od cena u Sarajevu, pa trenutno važeći iznos po metru kubnom i odvoda otpadnih voda za domaćinstva ukupno iznosi 1,27 maraka (0,64 evra), od čega na osnovnu cenu vode otpada 1,04 marke, na posebnu vodoprivrednu naknadu 0,01 maraka, naknadu za zaštitu voda 0,04 i na PDV 0,18 maraka.

S druge strane, cene vode za domaćinstva u zemljama regiona u proseku su najjeftinije u Makedoniji i Albaniji - u Skoplju je voda znatno jeftinija od vode Zagrebu i Mostaru.

Primera radi, građani u Zagrebu bi za 10 metara kubnih morali da plate oko 20 evra, u Podgorici šest, dok stanovnici Albanije i Makedonije za tu količinu treba da izdvoje znatno manje novca - 3,8, odnosno 3,9 evra.

Inače, prema podacima Svetske banke za 2012. godinu, Bosna i Hercegovina je u regionu Balkana zemlja sa najvećim količinama pitke vode po stanovniku.
Poslednji komentari
  • BrightAtNight Vreme: 26.01.2015 15:42h

    sto ne spomenete da je u ovoj raspaloj Budvi kubik 2,06 e?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP