Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠIROKO

Vođa Severne Koreje na luksuz potrošio 645 miliona dolara?

Autor: Tanjug | 21.02.2014 - 08:43:00h | Komentara: 0

Rastrošnost mladog severnokorejskog diktatora Kim Džong una, čiji narod živi u krajnjem siromaštvu, prevazilazi čak i onu njegovog oca Kim Džong ila

Kim Džong Un  sa suprugom i tetkom

Rastrošnost mladog severnokorejskog diktatora Kim Džong una, čiji narod živi u krajnjem siromaštvu, prevazilazi čak i onu njegovog oca Kim Džong ila, pokazali su podaci iz izveštaja Komisije Ujedinjenih nacija zadužene za istragu poštovanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.
Režim te zemlje je tokom 2012, prve godine vladavine Kim Džong una, na luksuz potrošio čitavih 645,8 miliona dolara, pokazali su podaci UN-a, a preneo je britanski “Telegraf”.
Od kad je došao na vlast, Kim Džong un je na luksuz godišnje trošio u proseku 300 miliona dolara. Između ostalog, za njega je iz inostranstva uvezeno više desetina najskupljih “mercedesa”, kao i više skupih muzičkih instrumenata, uključujući nekoliko desetina klavira.
Kim je, navodno, potrošio i značajnu sumu novca na izgradnju privatnog pozorišta za “hiljadu svojih najbližih saradnika”.
Jedan bivši zvaničnik severnokorejskog režima, koji je uspeo da pobegne iz te zemlje, svedočio je pred Komisijom UN-a da zvanični Pjongjang dolazi do deviza neophodnih za finansiranje svojih rastrošnih navika pomoću nelegalne prodaje alkohola u islamskim zemljama, kao i prodajom afričke slonovače Kini.
Tvrdnje Komisije potvrđuju i izjave bivše američke košarkaške zvezde Denisa Rodmana, koji je posle posete Pjongjangu u oktobru rekao da životni stil Kim DŽong-Una podseća na žurku sa “sedam zvezdica, uz koktele koji teku u potocima i privatne jahte usidrene na njegovom privatnom ostrvu”.
Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu je u novembru saopštila da je Severna Koreja jedna od 34 zemlje sveta kojima je potrebna pomoć spolja da prehrani svoje stanovništvo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP