Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠPANSKI KRALJ HUAN KARLOS PRVI ODLAZI SA TRONA:

Vreme je za mlade!

Autor: E. A. | 03.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Istorijski dan! Posle 39 godina vladavine, španski kralj Huan Karlos Prvi (76) najavio je da će abdicirati i da će novi vladar biti njegov sin, princ Felipe (46)!

Posle 39 godina na  prestolu je shvatio  da je vreme da se  povuče: Kralj Huan  Karlos Prvi

Posle 39 godina na prestolu je shvatio da je vreme da se povuče: Kralj Huan Karlos Prvi | Foto: Profimedia

U obraćanju naciji, kralj je istakao da krči put za „novu generaciju“:
„Danas nova generacija treba da vodi Španiju. Mlađi ljudi sa novom energijom potrebni su da preduzmu reforme koje sadašnje vreme od nas zahteva. Moj sin Felipe, prestolonaslednik, predstavlja stabilnost koja je odličje institucije monarha. Voleo bih da me pamte kao kralja koji je ujedinio Špance, s kojim su se oporavile demokratija i monarhija“, rekao je Huan Karlos i dodao da je u januaru, kada je napunio 76 godina, ocenio da je došao trenutak da prepusti svoje mesto onome ko ima najbolje uslove da garantuje tu stabilnost.

Budući kralj:  Princ Felipe

Budući kralj: Princ Felipe | Foto: Profimedia

 
Princ Felipe treba da preuzme presto pod imenom kralj Felipe Šesti. Huan Karlos je na tron došao 1975, posle smrti diktatora Franciska Franka. Za mnoge je bio heroj koji je nadzirao špansku demokratsku i ekonomsku transformaciju. Kralj je izgubio podršku u posljednjih nekoliko godina zbog korupcionaških skandala i gafova.

Španski kralj i Neven  Vrgoč u Beogradu!

Španski kralj i Neven Vrgoč u Beogradu! | Foto: Dimitrije Goll

Kralj Huan Karlos Prvi od Burbona rođen je 5. januara 1938. u Rimu, gde je kraljevska porodica bila u izgnanstvu od 1931, od proglašenja Druge republike. Školovao se na vojnim akademijama i diplomirao je pravo i ekonomiju. Grčkom princezom Sofijom oženio se 14. maja 1962. i imaju troje dece - princeze Elenu i Kristinu i princa Filipa, prestolonaslednika, s titulom princ od Asturije.

Treća abdikcija u EU!
Španski kralj Huan Karlos Prvi je treći je kralj u Evropi koji je abdicirao u poslednjih 14 meseci! Prošle godine, prestola su se odrekli belgijski kralj Alber Drugi i holandska kraljica Beatriks. Britanska kraljica Elizabeta Druga drži rekord po najdužoj vladivini. Ona je 62 godina na prestolu.


Skandali!
Među skandalima koji su potresali vladavinu Huana Karlosa poslednjih godina bilo je njegovo putovanje u lov na slonove u Africi u jeku španske finansijske krize, kao i istraga protiv njegovog zeta zbog pronevere državnih ugovora. Kralj je na taj lov 2012. potrošio 44.000 evra. On je putovao i u Rusiju u lov na medvede.


Ljubavnik!
Kralj Huan Karlos važi za jednog od najvećih ljubavnika među evropskim kraljevima. Među brojnim ljubavnicama španskog Kazanove plave krvi bila je i pokojna britanska princeza Dajana, tvrdi Pilar Ejr u jednoj od svojih šest knjiga o španskoj kraljevskoj porodici. Navodno je kralj imao čak 1.500 ljubavnica i 35 godina ne deli krevet sa kraljicom Sofijom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP