Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DANAS ODLUKA O SUDBINI VELIKE BRITANIJE

Vreme je za nezavisnu Škotsku!

Autor: Ekipa Alo! | 18.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Istoriju pišu pobednici! Sudbinu 307 godina stare Velike Britanije danas će na referendumu odrediti 4,3 miliona birača u Škotskoj, koji će odlučiti da li će se otcepiti od Ujedinjenog Kraljevstva.

Poslednje  istraživanje  javnog mnjenja

Poslednje istraživanje javnog mnjenja | Foto: Profimedia

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su pristalice ostanka u zajedničkoj državi u blagoj prednosti (52:48 odsto), ali upućeni tvrde da do kraja glasanja neće biti moguće prognoziranje ishoda referenduma. To potkrepljuju očekivanjima da će na referendum izaći više od 95 odsto birača sa pravom glasa (svi stariji od 16 godina), čime bi referendum u Škotskoj postavio rekord u odzivu. Poslednjeg dana kampanje obe strane su nastojale da u foto-finišu ubede neodlučne glasače da svoj glas daju baš njima.
Premijer Škotske Aleks Salmond je u pismu glasačima zatražio da podrže nezavisnost, poručivši im: „Hajde da to uradimo“.


„Probudimo se u petak ujutro prvog dana u boljoj zemlji. Probudite se uz saznanje - vi ste to uradili. Ne dopustite da ova šansa proklizi kroz naše prste. Ne dozvolite im da nam govore da mi ne možemo. Hajde da to uradimo“, napisao je Salmond.

Da li će se  ostvariti san  o nezavisnosti:  Mel Gibson kao  Vilijam Volas

Da li će se ostvariti san o nezavisnosti: Mel Gibson kao Vilijam Volas | Foto: Profimedia

 
Pristalice nezavisnosti uveliko koriste lik Vilijama Volasa, srednjovekovnog borca za nezavisnost, koga je maestralno u filmu „Hrabro srce“ odigrao Mel Gibson.

Lider kampanje „Bolje je zajedno“ Alister Darling i bivši britanski premijer Gordon Braun predvodili su miting u Glazgovu „Voli Škotsku, glasaj ‚ne‘“. Mediji veliku pažnju posvećuju aspektu bezbednosti jer se škotska policija priprema za eventualne nasilne proteste posle objavljivanja rezultata referenduma.

Na glasačkom listiću će biračima biti postavljeno pitanje: „Da li Škotska treba da bude nezavisna država?“ i na njima je zaokruže „da“ ili „ne“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP