Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAPETO

Vukovar: Demonstranti "napali" ćirilicu čekićem, interveniše policija

Autor: Tanjug, Beta, Jutarnji.hr | 02.09.2013 - 11:08:00h | Komentara: 0

Vukovaru jutros počelo pa zatim odloženo postavljenje dvojezičnih tabli ispisanih ćiriličnim i latiničnim pismom. Na terenu je i policija.

"Na zgradu državne uprave pokušano je postavljanje ploča, ali zbog demonstranata, kojih je tridesetak, postavljanje je odloženo i u ovom trenutku ne mogu reći hoće li biti i kada postavljene", potvrdio je Hini predstavnik vukovarsko-sremske Kancelarije državne uprave Goran Bošnjak.

On je precizirao da su dvojezične ploče postavljene na zgradu Policijske stanice i dodao da se oko demonstranata nalaze snage specijalne policije.
Hrvatski portal 24sata.hr piše da se zbog ćiriličnih tabli ispred zgrade policije okupilo oko 200 ljudi, dok je isto toliko ljudi ispred zgrade državne uprave. Demonstranti drže transparente na kojima piše "Vlado, pljuješ na žrtve i kršiš ustavni zakon", "Dovedite Šljivančanina da postavlja ploče". Oni sede na ulici i blokiraju saobraćaj, a oko 11 sati više od 50 demonstranata došlo je pred zgradu Porezne uprave ispred koje je stajalo sedam pripadnika interventne policije među kojima i dve žene. Demonstranti su odjednom potrčali prema njima saterali ih uz stakleni zid i čekićem razbili i skinuli sa zgrade dvojezične ploče s natpisom poreske uprave, nakon čega su se povukli.
Ispred zgrade državne uprave angažovana je i interventna policija. Procenjen je stepen visokog rizika pa u državnoj upravi još većaju kada da nastave sa postavljanjem ploča.
Podsetimo, Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina Hrvatske nalaže da svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom jeziku i pismu budu postavljeni javni natpisi i oznake.
Prema poslednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva.
Najveći otpor prema ćirilici prisutan je u Vukovaru i potiče uglavnom od desnih stranaka i udruženja veterana poslednjeg rata.
Iz Vlade Hrvatske koju prevodi Socijaldemokratska partija više puta su poručili da će ploče s dvojezičnim natpisima biti postavljene gde god za to ima potrebe, pa tako i u Vukovaru.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP