Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AMERIČKI VOJNIK OSLOBOĐEN IZ ZAROBLJENIŠTVA

Zaboravio da priča engleski!

Autor: Ekipa Alo! | 02.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Američki narednik Bo Bergdal (28), koga su talibani pet godina držali u zarobljeništvu, zamenjen je za petoricu uticajnih pripadnika talibanskog režima i uskoro se vraća kući!

Bergdal prvog  dana po  zarobljavanju

Bergdal prvog dana po zarobljavanju | Foto: Profimedia

Bergdal je pod nepoznatim okolnostima zarobljen 2. juna 2009. i odveden iz vojne baze u istočnoj avganistanskoj pokrajini Paktika, dva meseca nakon što je tamo stacioniran.


U zamenu za ovog vojnika, SAD su iz čuvenog zatvora Gvantanamo oslobodile petoricu uticajnih bivših funkcionera talibanskog režima. Pregovori sa talibanima nisu vođeni direktno, već posredstvom Katara, koji se obavezao da će oslobođene talibane držati na svojoj teritoriji najmanje jednu godinu.

Neposredno pre  oslobađanja

Neposredno pre oslobađanja | Foto: Profimedia


Vest o oslobađanju Amerikanca dočekana je slavljem u njegovom rodnom gradu Hejli i stanovnici su se okupljali još dok je juče Bergdal bio na putu u američku vojnu bolnicu u Nemačkoj i dok nije bilo poznato kada će se vratiti u SAD. Nekoliko sati nakon što je saopšteno da je Bergdal oslobođen, njegove je roditelje u Beloj kući primio predsednik SAD Barak Obama. Bob i Dženi Bergdal izgrlili su se sa Obamom, koji se zahvalio vlastima Katara na posredovanju.

- Danas su porodice širom SAD sjedinjene sa vama u sreći koju osećate. Ne možemo da dočekamo trenutak kada ćete se ponovo sresti sa svojim sinom - rekao je Obama.

Bergdalovi roditelji  sa Obamom

Bergdalovi roditelji sa Obamom | Foto: Profimedia


Begrdalova majka je izjavila da je ovih pet godina čekanja bilo strašno stresno, a otac da je čak naučio jezik šatu ne bi li komunicirao sa kidnaperima, ali i sa sinom, kome je na tom jeziku rekao: „Ja sam tvoj tata“. Takođe, dodao je da će njegov sin, pošto pet godina nije pričao engleski, imati problema da se vrati u normalne životne tokove.

Bergdal je veći deo zarobljeništva proveo na nepoznatoj lokaciji u Pakistanu. On je bio jedini američki vojnik koga su talibani držali zatočenog skoro pet godina. Nakon što je oslobođen, prvo je prebačen u američku bazu Bagram u Avganistanu, a potom u Ramštajn u Nemačkoj, odakle će avionom otići u San Antonio, u vojnu bolnicu, pre nego što bude pušten kući.
Poslednji komentari
  • Kvazimoodo Vreme: 02.06.2014 08:17h

    Novi holivudski hit "vredan" Oskara u najavi. Bljak.

  • Cheto Vreme: 03.06.2014 16:41h

    Pustili ga??? Talibani, duboko ste me razocarali!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP