Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

JOŠ JEDNOM

Zabranili "Paradu"

Autor: N.G. - M.G. | 18.10.2012 - 14:18:00h | Komentara: 0

Film "Parada" snašla je sudbina slična sopstvenom zapletu, kada su u jermenskom gradu Jerevan zabranili prikazivanje ovog ostvarenja, reditelja Srđana Dragojevića.

Film je trebalo da bude prikazan 17-18 oktobra u hotelu Kongres, i u mestu “Klab”, međutim kako kažu organizatori to se promenilo u poslednjem trenutku zbog ogromnog pritiska koji je na njih vršen.

Zabranjena projekcija u Jermeniji -

Zabranjena projekcija u Jermeniji - "Parada" | Foto: Beta

Najkontraverznije je to da je film trebalo da bude prikazan I u lutkarskom pozorištu u Jerevanu, a to je najavljeno iz ambasade Nemačke i EU.
Usledio je protest povodom činjenice da će se u jednom dečijem pozorištu prikazivati film o lezbejkama, gejevima, biseksualcima, i transeksualcima. Protestanti su optužili ljude koji promovišu ovaj film, i tražili su da sepronađe alternativno mesto projekcije.

Previše provokativno za Jermeniju -

Previše provokativno za Jermeniju - | Foto: Jelena Vučetić

Provokativan filmski plakat je takođe igrao veliku ulogu.
Na kraju je menadžment pozorišta odlučio da prekine svoj dogovor s ambasadom, i tako odbio da da salu pozorišta kako bi se film prikazao.
Film ''Parada'' dobio je nagradu na filmskom festivalu u Berlinu i kritičari su ga nazivali najboljim Dragojevićevim delom do sada. Režiser je i sam kazao kako je ovaj film poziv u pomoć, kao i poziv na toleranciju, i da je napravljen kako bi gledaoce naterao da misle o vezama između ljudi.

Ekipa filma

Ekipa "Parade" | Foto: Jelena Vučetić

U Jerevanu, film je bio planiran za prikazivanje kao deo dešavanja Evropske Unije, kako bi osvešćivao narod o ljudskim pravima i vodio ih dalje od diskriminacije.
Ipak, mnogi u Jerevanu veruju da bi prikazivanje ovog filma moglo dobro da prođe bilo gde, samo ne u lutkarskom pozorištu, kao i da je Nemačka ambasada namerno provocirala široke narodne mase da se film ne bi prikazao uopšte.

Film će ipak biti prikazan

U međuvremenu, organizatori projekcije dali su obećanje da će film biti prikazan u svakom slučaju, i to isključivo za one koji zaista žele da ga vide, jer je on deo aktivizma EU u borbi za ljudska prava.
''Parada'' bi mogla da se suoči i sa crnom listom filmova u Rusiji. Tokom jednog od skorijih sastanaka u Ukrajini, novinari su optužili reditelja kako bi da od mladih napravi perverte. Sa njihove tačke gledišta, filmovi koji prikazuju gej veze uče decu da i oni rade isto što vide na filmu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP