Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OŠTRO KRITIKUJE HANA

Zaev neće na nastavak pregovora u Brisel

Autor: Beta | 05.06.2015 - 17:25:00h | Komentara: 0

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je danas da delegacija te partije neće prisustvovati sastanku s evrokomesarom Johanesom Hanom 10. juna u Briselu, na kome je trebalo da se nastave pregovori s vladajućom VMRO DPMNE o prevazilaženju krize u Makedoniji.

Zoran Zaev

Zoran Zaev | Foto: Profimedia

 
Zaev je u Skoplju rekao da izjava komesara za proširenje EU Johanesa Hana koju je dao u Vašingtonu, dva dana posle sastanka s liderima makedonskih vladajućih i opozicionih partija u Skoplju, "sadrži elemente pristrasnosti i nije odgovarajuća pripremnom periodu pred odlučujući susret (SDSM i VMRO DPMNE) u Briselu".
- Čudi ocena evrokomesara Hana o generalno pozitivnim izveštajima posmatračke misije OEBS-a na poslednjim izbornim ciklusima u Makedoniji. Ni OEBS ni EU do sada nisu konstatovali da je (njihov) Izveštaj o izborima pozitivan, kazao je Zaev.
Zaev je rekao da "dokazi koje je objavio u projektu Istina za Makedoniju razotkrivaju između ostalog i kriminalnu pozadinu više izbornih ciklusa u Makedoniji koje su organizovali i sprovelio (premijer) Nikola Gruevski i njegova vlast.
- Posle razgovora 2. juna u Skoplju podignuta je još jedna optužnica protiv mene, i to za uzimanje mita, iako je MUP podneo krivičnu prijavu za pokušaj podmićivanja, napravljena je diverzija na automobilu sina Zorana Veruševskog u kome se voze deca, ponovo su pretresani domovi pritvorenih lica, pale se vozila, napadanju se neistomišljenici vlasti, kazao je Zaev.
Na sastanku u Skoplju na kome su u pregovorima Zaeva i pemijera Gruevskog, posredovali Han, ambasador EU Aivo Orav i ambasador SAD Džes Bejli, dogovoreno je da se do kraja aprila 2016. održe prevremeni parlamentarni izbori a da se o detaljima pregovara 10. juna u Briselu.
Han je posle sastanka rekao da bi na novoj rundi pregovora u Briselu trebalo da budu precizirani detalji postignutog političkog dogovora, uključujući i to ko će organizovati vanredne parlamentarne izbore i ko će do tada biti na čelu Vlade ali i ko će raditi na obnovi biračkog spiska.
Zaev je kasnije izjavio da SDSM neće učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima ako ih organizuje Vlada na čijem bi čelu ostao Gruevski, i da će u tom slučaju nastaviti vaninstitucionalno delovanje. On je dodao da SDSM zahtev da se formira tehnička vlada koja bi organizovala izbore.
U Skoplju SDSM od 17. maja svakodnevno održava proteste tražeći ostavku Vlade a ispred zgrade Vlade postavljeni su i šatori u kojima stalno borave aktivisti opozicije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP