Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TRAŽI OSTAVKU GRUEVSKOG

Zaev: Premijer neka se ne krije iza ostavki ministara

Autor: Beta | 13.05.2015 - 18:03:00h | Komentara: 0

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je danas makedonskog premijera Nikolu Gruevskog "da se ne krije iza ostavki svojih najbližih saradnika i da sam podnese ostavku".

Zoran Zaev

Zoran Zaev | Foto: Profimedia

U vreme dok je Vlada Makedonije birala nove ministre unutrašnjih poslova, i saobraćaja i veza, umesto Gordane Jankuloske i Mileta Janakieskog, koji su sinoć podneli ostavke, Zaev je objavio nove prisluškivane razgovore optužujući Vladu za "korupciju, ucene i kriminal".

Zaev je rekao da vlast nema legitimitet i da se "u uslovima duboke političke krize ne smeju birati novi ministri".
Na sednici Sobranja kojoj nisu prisustvovali poslanici SDSM, koji od aprila prošle godine ne učestvuju u radu parlamenta, za novog ministra unutrašnjih poslova izabran je Mitko Čavkov, dok je novi ministar saobraćaja i veza Makedonije Vlado Misajlovski.
Zaev je optužio vladajuću koaliciju VMRO DPMNE i albansku Demokratsku uniju za integraciju (DUI) za "reketiranje firmi koje dobijaju poslove na prethodno nameštenim tenderima posle čega ogromne sume novca završavaju kod VMRO DPMNE" i dodao da "deo tih firmi, preko fiktivnih faktura, plaća oglase VMRO DPMNE u provladinim medijima za vreme izbora".
- Iza svakog skandala u Makedoniji stoji Nikola Gruevski koji diktira sve i bez njegovog znanja i odobrenja ne može da prođe ništa. Saradnici Gruevskog sve što su radili, radili su s njegovim znanjem ili po njegovom direktnom nalogu. Zato ostavke moraju da se nastave. Umesto ostavki saradnika, u pokušaju da se spasi Gruevski, potrebna je ostavka i konačan odlazak Nikole Gruevskog, kazao je Zaev.
Opoziciona SDSM najavila za 17. maj u Skoplju miran protestni miting "koji se neće završiti dok Vlada ne podnese ostavke".
U Skoplju i drugim gradovima danima traju protesti koje zvanično ni jedna partija ne organizuje, ali se pretpostavlja da su organizatori bliski vlasti ili opoziciji. Protesti se nisu prekidali ni tokom oružanog sukoba u Kumanovu 9. i 10. maja, kada su bili manjeg obima, dok su od sinoć počeli masovni protestni marševi građana u više makedonskih gradova, pod motom "Hvala heroji" što je upućeno pripadnicima bezbednosnih snaga koje su se sukobile s oružanom grupom u Kumanovu.

Zaev:Da li je vlast mogla da spreči sukob u Kumanovu?

Zaev je danas ponovo pokrenuo pitanje da li su makedonske bezbednosne službe mogle da spreče oružani sukob i gubitak života u Kumanovu, ako postoje dokazi još iz 2013. da je vlast pratila aktivnosti terorističkih grupa.


Zaev, koji je danas objavio 31. "medijsku bombu" u okviru projekta "Istina o Makedoniji", rekao je na konferenciji za novinare da je on takav dokument dobio 13. septembra 2013. koji se upravo odnosio na komandante Nato i Begu, dvojicu vođa terorističke grupe koja je bila u sukobu sa policijom u Kumanovu.


Lider SDSM-a je objasnio da nezakonito prisluškivani razgovori, koje je ta stranka počela da objavljuje polovinom februara, nemaju veze sa tim pisanim dokumentom.


- To su pisani dokumenti koje najverovatnije svaka opozicija na svetu dobija kako bi mogla da koriguje bezbednosne službe u pravom trenutku, a svaki put kada sam ih dobijao bio sam srećan što naše stručne bezbednosne grupe imaju pod kontrolom i prate ovakve terorističke grupe koje haraju po terenu, rekao je Zaev.


Nije važno da li su bili praćeni osam meseci ili godinu i osam meseci, rekao je Zaev i dodao da čak i da su praćeni samo osam meseci to otvara pitanje:
"Da li je ranije moglo nešto da se uradi kako bi bili sačuvani svi ovi životi".

Inače, 31. "medijska bomba" odnosila se na, kako je rekao, biznis koalicionim interesima VMRO-DPMNE premijera Gruevskog i partije Albanaca DUI Alija Ahmetija.

Upitan da li će se SDSM vratiti u Sobranje, što je od te stranke, kako su preneli makedonski mediji, tražila i "ambasadorska šestorka", Zaev je rekao da će se to dogoditi tek posle ostavke Gruevskog.
- Vratićemo se u parlament samo posle ostavke Nikole Gruevskog radi definisanja koraka za formiranje prelazne vlade. Samo sa njegovim odlaskom stvari mogu da se vrate u normalu, izričit je Zaev.


Iako je Zaev rekao da su pregovori vlasti i opozicije, uz posredovanje EU, u Briselu prekinuti pre nekoliko nedelja i da od toga nema ništa, poslednji događaji su izgleda primorali "četvorku" da sutra sednu i razgovaraju.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP