Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NA STRANU AKCIJE FEJSBUKA

Zakerberg će raditi za platu od 1 $

Autor: B92 | 28.04.2013 - 16:58:00h | Komentara: 0

Fejsbuk je potvrdio da će Mark Zakerberg, osnivač i generalni direktor ove društvene mreže, imati platu od samo jednog dolara ove godine, prenosi mashable.com. Zakerberg, takođe neće primati nikakve bonuse.

Ode u političare: Mark Zakerberg

Mark Zakerberg | Foto: facebook

Međutim, osnivač Fejsbuka neće postati siromašan jer poseduje veliki broj akcija svog preduzeća. Prošle godne kada je Fejsbuk izašao na berzu procenjivalo se da je Zakarberg u akcijama je imao 2,3 milijardi dolara.
Plata od jednog dolara je simbolična. Pošto kompanije moraju da nadoknade rad svojih zaposlenih, rad za džabe nije dolazio u obzir. Mada ni zarada od jednog dolara ne zvuči ništa bolje od rada za džabe.
Od prvog buma dot kom kompanija plata od jednog dolara je postala tradicija među ekstremno bogatim direktorima čija zarada u stvari dolazi preko rasta akcija koje imaju u toj firmi.
I Stiv Džobs je imao platu od jednog dolara kada se vratio da bude generalni direktor Epla 1998. On takođe nije uzeo ni besplatne akcije posle 2003.
godine. A 2005, koosnivači Gugla, Leri Pejdž i Sergej Brin, zajedno sa generalnim direktorom ove kompanije Erikom Šmitom, isto su se odlučili da svoju platu smanje na jedan dolar. I dok su Pejdž i Brin zadržali tu platu, Šmit, koji se danasnalazi na mestu predsednika Izvršnog odbora, ima platu od nekoliko miliona dolara.
Među generalnim direktorima koji pripadaju klubu "plata od jednog dolara" nalazi se i direktor "Oracle-a" Leri Elison, "Tesle" - Elon Musk, "Zynga-e" - Mark Pincus i "HP-a"- Meg Vitman.
Džeri Jang, prošlogodišnji generalni direktor Yahoo-a, takođe je imao platu jedan dolar.
Sem menadžera iz oblasti tehnologije i direktori iz drugih oblasti su sebi smanjili platu na jedan dolar. Pa tako toliku platu imaju Ričard Ferbank iz kompanije "Capital One", Ričard Hajne iz "Urban Outfitters-a", Kosta Karcotis iz "Fossil-a", Ričard Kinder iz "Kinder Morgan-a" i Džejms Rodžers iz "Duke Energy-a".
Ipak, iako se Zakerberg odrekao i bonusa on će i dalje moći da koristi Fejsbukove privatne avione za poslovna putovanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP