Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PUTIN PRIHVATIO

Zamenik premijera Rusije dao ostavku (VIDEO)

Autor: Tanjug | 09.05.2013 - 07:47:00h | Komentara: 1

Zamenik ruskog premijera i nekadašnji Putinov glavni strateg, Vladislav Surkov, danas je podneo ostavku.

Bivši zamenik premijera Rusije: Vladislav Surkov,

Bivši zamenik premijera Rusije: Vladislav Surkov, | Foto: AP

U saopštenju Kremlja navedeno je da je Surkov ostavku podneo dobrovoljno i da ju je Putin prihvatio, prenosi Rojters.

Surkov je često opisivan kao treći najmoćniji čovek u Rusiji, posle predsednika i premijera, a ruska opozicija krivi Surkova za koncentrisanje vlasti u rukama predsednika zemlje.
Surkov je na položaju zamenika premijera bio od reorganizacije iz decembra 2011. godine, kada je smenjen s položaja prvog zamenika šefa kancelarije ruskog predsednika.

Ovaj 48-godišnjak rusko-čečenskog porekla je meteorskim usponom došao na vlast, započevši karijeru ranih 1990-ih kada je radio za Mihaila Hodorkovskog, tada vlasnika naftne kompanje Jukos. U Kremlj je ušao tokom mandata prvog predsednika Rusije Borisa Jeljicina 1999. godine.

Kao prvom zameniku čelnika kremaljske administracije, Surkovu je pripisivano u zaslugu da je osmislio politički sistem sa kojim je Putin više od 10 godina bio na čelu Rusije i smatra se da je on skovao termin "suverena demokratija", navodi AFP.

Ovaj tajnoviti strateg, koji se medijski nije mnogo eksponirao, nadzirao je političke stranke u parlamentu i izborne kampanje koje su neizostavno donosile pobedu Putinovom režimu.

On je predvodio kampanju za parlamentarne izbore u decembru 2011. godine za koje opozicija tvrdi da su bili praćeni nepravilnostima, a zbog čega je desetine hiljada ljudi izašlo na ulice sa najvećim izlivom besa javnosti od ranih 1990-ih.

Te godine je Surkov ušao u sastav vlade gde je nadgledao modernizaciju ruske ekonomije kao potpredsednik vlade.

Portparolka premijera Medvedeva je rekla da je Surkov Putinu podneo ostavku 26. aprila i da je premijer znao za njegovu odluku.

Posmatrači navode da odlazak Surkova baca svetlo na sve žešće sukobe između Putinovog Kremlja i Medvedevljeve vlade u trenutku kada ekonomija usporava, a građansko društvo je na "udaru ugnjetavanja bez presedana".

Surkov je podneo ostavku posle veoma neuobičajene javne rasprave s portparolom izuzetno moćne istražne komisije koja ispituje rad fondacije Skolkovo, koja se bavi visokom tehnologijom i koju on podržava.

Smatrajući da je Surkov prestao da bude potreban Kremlju posle decembra 2011. godine, politički analitičar Aleksej Makarkin podseća da je Surkov bio jedan od glavnih ministara u Medvedevljevom kabinetu.

Analitičar Dmitrij Orešin opisuje povlačenje Surkova kao rezultat "borbe buldoga ispod tepiha", pošto je, kako objašnjava, Surkov pokušao da se suprotstavi napadu istražne komisije na Skolkovo i "živ je pojeden, a sada vidimo njegove kosti".

Poslednji komentari
  • mima Vreme: 10.05.2013 07:17h

    Nadam se, da necemo u skorije vreme citati kako je ovaj Rus, na misteriozan nacin, izgubio zivot! Kako se to vec u Rusiji cesto dogodi!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP