Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SRAMOTNA IZJAVA

Žan-Mari Le Pen: Gasne komore su samo detalj rata

Autor: Beta | 02.04.2015 - 13:11:00h | Komentara: 0

Osnivač i počasni predsednik francusko ekstremno desničarkog Nacionalnog fronta Žan-Mari Le Pen ponovio je danas stav, zbog kojeg je 1991. godine morao da plati veliku novčanu kaznu, da su gasne komore "samo detalj" iz Drugog svetskog rata.

Žan Mari Le Pen

Žan Mari Le Pen | Foto: Profimedia

"Ono što sam rekao 1987. godine odgovora mom stavu. Gasne komore su samo detalj u istoriji rata ukoliko ne priznamo da je rat samo detalj gasnih komora. Ponavljam svoj stav jer mislim da je to istina i da to ne treba da šokira javnost", rekao je Le Pen u intervjuu za francuske radio stanice.

Gasna komora u Aušvicu

Detaljčić: Gasna komora u Aušvicu | Foto: Profimedia

Le Pen (85) je 1987. godine izazvao veliku polemiku u francuskoj javnosti jer je rekao da ne poriče postojanje gasnih komora, "mada ih nikada nije video", dodajući da je to "samo detalj iz Drugog svetskog rata". Osnivač radikalno desničarske stranke, koja postaje sve popularnija u Francuskoj, morao je, odlukom suda, plati kaznu od 1,2 miliona tadašnjih francuskih franaka udruženjima koji su podneli tužbu zbog njegove izjave.
Le Pen je danas dodao da nikada nije žalio zbog te izjave i da je ona "instrumentalizovana" jer je, kako je naveo, dodata "antisemitska konotacija".
"Nisam tada govorio o broju žrtava već o sistemu ratovanja", rekao je Le Pen i dodao da je rat užasan i da nikada "nije izgovorio" antisemitsku rečenicu.
Le Penova ćerka i sadašnja predsednica stranke, Marin Le Pen, odmah se danas distancirala od te izjave rekavši da se "duboko ne slaže" sa očevom izjavom.

Marin Le Pen se distancirala od očevih izjava

Marin Le Pen se distancirala od očevih izjava | Foto: Profimedia

Nacionalni front je pobedio na prošlogodišnjim izborima za Evropski parlament i zabeležio je dobar uspeh na nedavno održanim izborima za francuske administrativne okruge - departmane. Žan-Mari Le Pen se protivi Evropskoj uniji i ističe francusku tradicionalnu kulturu i visoku stopu nezaposlenosti. Zalaže se za
ograničeno useljavanje stranaca u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzurisanje kulture i uvođenje smrtne kazne.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP