Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

EU USVOJILA NOVI SET SANKCIJA

Zapad nema rešenje za „fenomen Putina“!

Autor: Vesti | 09.09.2014 - 10:36:00h | Komentara: 3

Zapad ne zna šta da radi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom – pokušano je sve sem vojne sile, ali ništa nije promenilo Putinovu politiku prema Ukrajini, navode nemački mediji. Ni sankcije, ni politički pritisci ni pokušaji omekšavanja ruskog stava – ništa za sada nije pomoglo.

Čvrstom rukom  i protiv gej  populacije:  Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Reuters

EU je pripremila nove sankcije protiv Rusije, ali problem je u tome što i u Uniji malo ko istinski želi te sankcije – navodi Dojče vele.
Nemačka industrija, britanske banke ili poljoprivrednici iz Grčke strahuju za poslove koje imaju u Rusiji.
Zemljama Unije koje su u krizi neophodan je ekonomski zamah, ali on je jedva primetan, a jedan od razloga za to je spor sa Rusijom.
Zbog toga će šefovi vlada i država EU svaki, pa i najmanji ustupak Rusije tumačiti kao novu šansu za rešenje ukrajinske krize.
Međutim, Vladimir Putin radi po svom. Niko mu Krim više neće i ne može uzeti iz ruku, a na Zapadu neki strahuju da bi moglo doći do nastavka ruskih akcija u Ukrajini.
Problem je u tome što niko nije predvideo Putinove poteze. Zapad je bez ideje za rešenje, jer nije u stanju da se pozabavi „fenomenom zvanim Putin“ – navodi Dojče vele. Protesti nisu pomogli, nije pomogla ni politička izolacija, ustupci, a na kraju ni sankcije. Koja sredstva su preostala?

Tše tamo: Mekel i Putin

Merkel i Putin 

Teoretski gledano, EU bi mogao uvesti dodatne sankcije poput smanjenja uvoza plina i nafte iz Rusije. To bi bio udarac na glavni izvor prihoda Rusije. Ali, pojedine države, poput onih na Baltiku ili Finske, u potpunosti su zavisne od ruskog gasa. A zima je pred vratima.

Ni politički stvari ne stoje bolje. Francuska je pristala na poslednji niz sankcija samo zato što su ostale zemlje EU odobrile Parizu da Rusiji isporuči davno naručena dva broda – nosača helikoptera.

Slovačka preti da će uložiti veto na novi krug mera protiv Rusije koje bi štetile njenoj privredi, a mađarski premijer Viktor Orban ustvari se divi Putinovom nastupu i u principu odbacuje kazne prema Moskvi – navodi se u tekstu.

Putina neće zaustaviti novi niz oštrijih sankcija EU, pa čak ni kada bi grupi G20 pošlo za rukom da još više izoluje Rusiju.

Neki političari iz SAD smatraju da je jedini izlaz isporuka oružja Ukrajini. Ali, vojna opcija je neprihvatljiva za sve, jer bi Putin tek tada imao izgovor za invaziju.

EU usvojila sankcije Rusiji, ali je primena odložena

Članice Evropske unije dogovorile su se sinoć da formalno usvoje novi paket sankcija Rusiji, ali će one stupiti na snagu tek za nekoliko dana, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

Savet je kroz pisanu proceduru usvojio paket restriktivnih mera protiv Rusije, saopštio je Van Rompej u izjavi za medije, ali je dodao da će sankcije stupiti na snagu za nekoliko dana.

EU je spremna da delimično ili u celini preispita usvojeni paket u zavisnosti od razvoja situacije na terenu stoji u Van Rompejevom saopštenju.


Ambasadori zemalja članica su na vanrednom sastanku posle žustre debate doneli odluku o ciljanim merama kojima se postojeće sankcije proširuju na delove ruske naftne industrije, uz zabranu izvoza oružja i nekih tehnologija.


Diplomatski izvori navode da novi paket obuhvata ruske naftne kompanije u državnom vlašništvu, uključujući i Gazpromnjeft, većinskog vlasnika Naftne idustrije Srbije.

Evropska Unija

 
Ovim firmama će biti uskraćen pristup evropskom finansijskom tržištu ako nove mere stupe na snagu.


Sem toga, biće zabranjeno izvoziti oružje u Rusiju, kao i takozvanu robu dvostruke namene, koja se može koristiti kako u vojne, tako i u civilne svrhe.


Nove sankcije obuhvataju i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će Rusiji otežati pristup naftnim poljima u arktičkom pojasu.


Odluka predstavlja kompromis izmedju zemalja koje su tražile da sankcije stupe na snagu odmah, i onih koje su smatrale da ih ne treba uvoditi, a medju protivnicima sakcija prednjačila je Finska, saznaje Tanjug.


Na kraju, Finci su glasali za sankcije nakon što je usvojen i mehanizam za njihovo ukidanje ako se primirje u Ukrajini održi i počnu pregovori o trajnom miru.

Poslednji komentari
  • ljilja Vreme: 09.09.2014 11:00h

    E,naso se bata i za vas.......

  • zole Vreme: 09.09.2014 14:34h

    Trebali su o ovome ranije da misle!Ako za 15 godina nisu naucili kakav je sad valjda hoce?

  • nedjo Vreme: 10.09.2014 04:29h

    putin je opasan po okolicu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP