Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISTORIČAR UKAZUJE:

Zapad toleriše fašizam u Ukrajini!

Autor: Vesti | 07.05.2014 - 08:07:00h | Komentara: 2

Kao što je umanjivao značaj ustaškog nasleđa u Hrvatskoj i netrpeljivost prema Srbima, tako Zapad danas žmuri nad profašističkim partnerima režima u Ukrajini. Uz ostalo i o tome za "Vesti" govori istraživač Balkanološkog instituta SANU, istoričar Čedomir Antić.

Čedomir Antić

Čedomir Antić, istoričar, istraživač Balkanološkog instituta | Foto: Petar Đorđević

Može li se napraviti paralela Ukrajine danas, SFRJ devedesetih godina i Drugog svetskog rata?

- Današnji događaji u Ukrajini imali su svoju generalnu probu u SFRJ. Reč je o nastojanju SAD i dela EU da iskoriste evropsku ideju za imperijalno širenje. Faktičko stanje u Ukrajini nisu promenili Ruska Federacija ili stanovnici istočne Ukrajine, već ukrajinska opozicija svojim radikalizmom, nedemokratijom i šovinizmom, a sa njima i njihovi zaštitnici, pre svega iz Britanije i SAD.

Nemačka elita ćuti

Antića brine stav Nemačke o aktuelnoj krizi u Ukrajini.


- Iako većina građana Nemačke veruje da Berlin ne treba da se meša, demokratska elita tokom proteklih 25 godina niti jednom nije propustila da podrži nekadašnje Hitlerove saveznike i štićenike u Ukrajini - konstatuje Antić i pita se zašto je to tako.

Zbog čega Zapad prećutkuje profašistički karakter Desnog sektora, bliskog vladi u Kijevu?

- Iz istih razloga zbog kojih relativizuje i umanjuje činjenicu o prisutnom ustaškom nasleđu u Hrvatskoj i sveprisutnu netrpeljivost prema Srbima i drugim manjinama u Hrvatskoj, na Kosovu i Albaniji. U četiri države koje predstavljaju moderni Zapad, a tu mislim na SAD, Britaniju, Nemačku i Francusku, prema pravoslavnim i slovenskim narodima vladaju stare predrasude.

Na šta konkretno mislite?


- Postoji to strašno uverenje da je zločin pripadnika "civilizovanih" zapadnih naroda delo "patologije pojedinca", dok je zločin pripadnika srpskog ili ruskog naroda "defekt čitave njihove kulture". Reč je o opasnoj praksi koja je u svojoj suštini fašistička.


Da li profašisti u Ukrajini žele da revidiraju ulogu svojih prethodnika u Drugom svetskom ratu? Da li sve liči na situaciju u Hrvatskoj devedesetih?

- Reč je o mladoj, nedovršenoj i neintegrisanoj naciji. U prošlosti su nove nacije obično u krvi integrisale stanovništvo na svojoj teritoriji. Podsetiću da početkom 20. veka sedam odsto stanovnika Nemačkog carstva nije znalo nemački, a to je ubrzo promenjeno silom države. Danas to nije moguće. U želji da stvore funkcionalnu i jedinstvenu državu u Ukrajini, Hrvatskoj, Makedoniji, oni nastoje da obesprave čitav jedan narod. Četiri zapadne sile, nažalost, održavaju dvostruke standarde i tolerišu takvu pojavu.


Da li je učešće plaćenika iz Hrvatske u borbama protiv proruskih snaga za njih samo posao ili su proradile i stare emocije?


- Mislim da još uvek nemamo dovoljno podataka da o tome govorimo. Ako se neko bori za novac, ne treba insistirati na emocijama.

Cilj gašenje ruske države

Kako je to SFRJ poslužila kao generalna proba?


- Jugoslavija je propala nasilno zato što je takva bila logika kraja hladnog rata. Njena sudbina bi bila bolja da ruske elite nisu odlučile da izvrše mirnu disoluciju SSSR-a. Taj proces traje i danas i njegov konačan cilj, ne treba imati iluzija, predstavlja gašenje ruske države. Obnovljena Ruska Federacija je takve težnje sprečila i suzbila posle 2001. i posebno 2004.

Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 07.05.2014 08:21h

    Pa naravno , fašizam toleriše fašizam . I ovo je 100% tačno !

  • Vukašin Vreme: 07.05.2014 12:02h

    Sad Crni papa satana iz Vatikana sledbenik Pontija Pilata i Ignacija Lojole pokreće Ukrajinsku gardu (Čitaj: To su Srbi prevedeni na lopatu da se lopataju-pokatoličeni Srbi.) da spale Slavjansk kao što su Donjeck. To je rukopis satane. To je Lojolina vojska. To su krvnici zadojeni mržnjom koji bi rođenu majku zaklali i krvi joj se napili za veću slavu satani. Zakletva pape Lojole se daje na oštrici kame i u prisustvu katoličkog sveštenika i koja glasi:„Jer niko ovde ne može komandovati ko nije osveštao svoj rad krvlju jeretika“ , „ jer bez prolivanja krvi niti jedan čovek ne može biti spašen“. Eto odkud toliko zlo da Srbi katolici tzv. Hrvati u Jasenocu živoj srpskoj deci nožem vade oči...,

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP