Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HOROR U FRANCUSKOJ

Zaražene kese za infuziju, umrle tri bebe

Autor: RTS | 06.01.2014 - 10:26:00h | Komentara: 0

Smrt tri bebe zbog zaraženih kesa za infuziju izazvala je ogorčenje u Francuskoj. Istraga u toku, a cela serija zaraženih kesa, francuskog proizvođača, povučena iz upotrebe.

Šamberi

Francuzi su ogorčeni vešću da su tri bebe umrle u jednoj bolnici na jugoistoku zemlje jer su kese za infuziju bile zaražene smrtonosnom bakterijom. Proveravaju se zalihe tih kesa u francuskim bolnicama.

 
U bolnici u Šamberiju rođene su generacije stanovnika tog grada na jugoistoku Francuske. Zato su ogorčeni što su u dvadeset prvom veku tri bebe umrle na neonatalnom odeljenju.
Uzrok je smrtonosna bakterija kojom su bile zaražene kese za infuziju. Roditelji tuže bolnicu za ubistvo iz nehata, ali to im je mala uteha.
"Strašno je što su tri bebe morale da umru da bi se utvrdilo da su kese zaražene. Prolazimo kroz strašno bolne trenutke. Bebe su nam uzete greškom", ogorčeni su očevi.
Da smrt dolazi iz kesa za infuziju, utvrđeno je kada je i četvrta beba imala iste simptome.
"Kod četvrte bebe problem je prepoznat i smesta smo prekinuli infuziju,", kaže Gi Pjer Marten, direktor bolnice u Šamberiju.
Nije saopšteno o kojoj je bakteriji reč, osim da se ne radi o uobičajenoj bakteriji iz okruženja. Direktor bolnice je rekao da su sve kese bile od istog, francuskog proizvođača, ali je odbio da ga imenuje, jer smatra da je to dužnost Vlade.
Ministarka zdravlja posetila je bolnicu u Šamberiju i saopštila da je cela serija kesa povučena iz upotrebe.
"Ne možemo u ovom trenutku krivicu pripisati isključivo proizvođaču. To je čitav lanac od proizvodnje do upotrebe i zato se istražuje na više koloseka", kaže Marisol Turen, ministarka zdravlja.
To je veliki udarac za francuski zdravstveni sistem, koji Svetska zdravstvena organizacija smatra jednim od najboljih u svetu.
Francuska izdvaja oko 11 odsto bruto domaćeg proizvoda na zdravstvenu zaštitu, odnosno oko 4.000 dolara po stanovniku, mnogo više od drugih evropskih zemalja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP