Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UŽAS U ZATVORU ZA MLADE PRESTUPNIKE

Zatvorenici siluju jedni druge, a i čuvari su nasilni!

Autor: A.O. | 01.08.2013 - 10:30:00h | Komentara: 1

Nakon serije silovanja i jednog samoubistva koji su se dogodili u zatvorima za mlade prestupnike u Austriji, ova zemlja sada proverava situaciju u ovim ustanovama. Ministarka pravde obećava promenu na bolje.

zatvor robija

Brutalna silovanja se dešavaju noću  | Foto: Shutterstock

Zvuk okretanja ključa u metalnoj bravi je nešto je što je 21-godišnjem Rikardu već dobro poznato, piše “Deutsche Welle”.

Pre četiri godine, kada je još bio tinejdžer, u zatvoru je zbog nanošenja telesnih povreda proveo šest meseci.
Ovo iskustvo je i na njemu ostavilo trajne tragove ali i od njega učinilo i pravog poznavaoca kada je reč o situaciji u kojoj se u zatvorima nalaze mladi prestupnici.

„Noću kada svi spavaju i kada niko dovoljno ne pazi, tada dolazi do napada“, priseća se Rikardo. Kaže kako se upravo noću u prepunim zatvorskim ćelijama događaju silovanja – jedni zatvorenici siluju druge.

„Jedan obično stoji na vratima i pazi da niko ne pritisne crveni prekidač kojim se alarmiraju lekar ili stražar. Dok jedan tako stražari, drugi kreću u akciju. Prozori su zamračeni i zatvoreni kako se napolju ne bi čula buka“, priča Rikardo.

Više nadzora i slobodnih aktivnosti
Otkako su u junu ove godine austrijski lokalni mediji preneli priču o jednom 14-godišnjaku koji je tokom svog boravka u istražnom zatvoru bio silovan, austrijska javnost nije samo informisana o situaciji koja u ovdašnjim zatvorima očigledno traje već neko vreme, već se velikim delom digla na noge. Austrijska minisarka Beatrks Karl, u prvom je trenutku izjavila kako je reč o samo jednom slučaju, ali istodobno naglasila kako zatvori za mlade prestupnike „ni u kom slučaju nisu mesta kao u raju“. Međutim, nešto kasnije je izašlo na svetlo dana da je samo zadnje četiri godine u ovim ustanovama došlo do četiri silovanja i jednog samoubistva. Usledili su zahtevi za podnošenjem ostavke ministarke Karl, ali oni su se vremeno utišali. Ona nije podnela ostavku već najavila reforme.

Ubuduće bi u austrijskim zatvorima za mlade, u ćelijama trebalo biti smešteno najviše dvoje zatvorenika te biti pojačan noćni nadzor i straže. Osim toga, trebala bi biti poboljšana ponuda slobodnih aktivnosti i uopšte mogućnosti rada za mlade u zatvorima. Ministarka je najavila i smišljanje alternativa za način tretiranja maloletnih osoba za koje se sumnja da su počinili kazneno delo i koji se stoga nalaze u istražnom zatvoru.
 
Nova politika nakon političkih promena

Prema mišljenju Heinza Patzelta iz organizacije “Amnesty International” Austrije, aktuelni problemi korene imaju u odlukama koje je ovdašnja vlada donela još pre deset godina.

„Pre svega je tada donesena odluka o osnivanju jednog posebnog suda za mlade. Pre mnogo godina Austrija se na vrlo dobar način odnosila prema mladim prestupnicima, postojao je poseban sud i program koji je mladima pružao ono što im je bilo potrebno – odgoj i mnogo pažnje. Međutim, pre deset godina došlo je do promene vlasti, a ova nova konzervativna vlada sve je to promenila. Njen je glavni argument bio – pravo i red važniji su od razumevanja. I sada vidite rezultat takvog stajališta“, kaže Patzelt.

U silovanjima i drugim prekršajima seksualnog zlostavljanja počinitelji su bili sami zatvorenici. Bivši zatvorenik Rikardo ipak tvrdi kako i zatvorski čuvari primenjuju nasilje i napadaju zatvorenike.

„Oni viču i vređaju toliko dugo dok ne legnete na pod. Noću prisiljavaju na tuširanje hladnom vodom. Vrše pretrese ćelija kad sve uništavaju i demoliraju“, kaže Rikardo.

Iz žrtava nastaju počinitelji
Institut za ljudska prava Ludvig Boltzman iz Beča nedavno je ispitao grupu mladih zatvorenika, prilikom čega je na svetlo izašlo da su oni izloženi nasilju najčešće i izolirani i depresivni. Vrlo često žrtve napada i sami postanu počinitelji koji maltretiraju druge zatvorenike i to ne samo jednom već uvek iznova.

„I u mojoj ćeliji je bio jedan mladić, žrtva silovanja. On je već bio dva puta u zatvoru i silovala su ga četvorica drugih zatvorenika“, kaže Rikardo.

Ovaj problem postoji u mnogim austrijskim zatvorima. Voditelj zatvora u Grazu Josef Adam slaže se s mišljenjem austrijske ministarke pravosuđa kako bi bilo nerealno očekivati da u zatvorima odjednom nestane nasilja. Austrijski Sindikat stražara u zatvorima ipak od ministarke Karl zahteva više osoblja kao i mogućnost psihološkog savetovanja za mlade zatvorenike.

„Najbolje mere bile bi one koje osiguravaju red i tačno utvrđenu rutinu svakodnevice u zatvorima. Samo tako se nekog može uopšte uspešno resocijalizirati“, kaže predsednik ovog sindikata Albin Sima. S njime se slaže i Heinz Patzeld iz organizacije. „Rešenje je u većem broju osoblja i većem broju psihologa. Ovakva situacija kakva je sada skandalozna je. Jedna bogata zemlja kakva je Austrija ne može se na tako skandalozan način odnositi ni prema žrtvama, a ni prema počiniteljima“, kaže on i podseća da je Austrija zemlja potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava Ujedinjenih naroda, što je obvezuje da posebno mlade štiti od nasilja.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 02.08.2013 07:48h

    mislite li da je kod nas drugacije...hmm. svako ko u zatvoru provede vise od mesec dana,a da nema sidu,je nastradao. izuzetak su pojedinci koji mogu debelo da plate zastitu...koja traje dok love ima...posle toga,hm,sve dolazi u red..zatvorski..problem je u tome sto je ljude VELIKA SRAMOTA da javno kazu nesto o tome,pa i kad izadju na slobodu. i sto je najludje u zatvoru mozete nabaviti vijagru ili cijalis,a zatvor NE MOZE da nabavu brom.cirkus jedan od koga ne mozes da sedis.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP