Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VELIKA OPERACIJA

Zatvoreno stotine internet crnih tržišta droge i oružja!

Autor: Tanjug | 07.11.2014 - 18:37:00h | Komentara: 0

Policija iz 16 evropskih zemalja i SAD, zatvorila je stotine internet crnih tržišta, na kojima su se nelegalno prodavali droga i oružje i uhapsila 17 ljudi, u masovnoj međunarodnoj operaciji protiv mreže Tor, koja omogućava korisnicima da ostanu "nevidljivi" na internetu.

Istražitelji iz SAD i 16 zemalja Evrope, među kojima su Francuska, Nemačka i Velika Britanija, izveli su juče "zajedničku akciju protiv crnih tržišta, koja su skriveno delovala na mreži Tor", saopštila je agencija Europol.

a

Tor je mreža koja obezbeđuje korisnicima anonimnost prilikom korišćenja interneta, tako što maskira IP adresu računara i omogućava im da uspostavljaju veb veze na takozvanom Darnetu, skrivenoj mreži koja se koristi kako u dozvoljene, tako i u nedozvoljene svrhe.

"Cilj akcije je sprečavanje prodaje, distribucije i promocije nelegalnih i opasnih stvari, uključujući oružje i drogu, koje su prodavane na crnim onlajn tržištima", navodi se u saopštenju Europola.

U operaciji "Onimus", zatvoreno je najmanje 414 onlajn crnih tržišta, ali je Europol odbio da saopšti kako je identifikovao prodavce i administratore na navodno anonimnom Darknetu.

U operaciji je zaplenjena količina virtuelne monete bitkoin u vrednosti od 180.000 evra, korišćena za transakcije, kao i izvesna količina narkotika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP