Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ĆORAVA POSLA

Završen protest protiv ćirilice, organizatori uporedili Vukovar sa Aušvicom!

Autor: Tanjug | 07.04.2013 - 11:34:00h | Komentara: 7

Danas je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan protest veteranskih udruženja protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru, a to je jedan u nizu protesta povodom korišćenja ovog pisma u tom gradu.

Spomenik Vukovaru u Zagrebu

Policija je izvestila da je na skupu bilo 20.000 ljudi i da nije bilo potrebe za intervencijama. Druge procene o broju prisutnih znatno su veće, a organizatori tvrde da ih je bilo čak 40.000.

Nadomir Tadić u proglasu koji je pročitao sa središnje pozornice zapitao je otkud pravo vlastima da uvode ćirilicu i rekao da vlast ne poštuje narod jer se nije reagovalo na njihov prvi protest u Vukovaru. Jedan od organizatora

Veliki broj okupljenih na protestu u Zagrebu

Veliki broj okupljenih na protestu u Zagrebu | Foto: Reuters

 

Tomislav Josić zamatra posebnim područjem i da se tamo nikada ne uvede ćirilica, kao što se u Aušvicu nikada ne izvodi nemačka himna.

"Ako Vlada i Sabor do 18.11. ne izglasaju taj status, pokazaće da ne cene grobrodošli na davanje počasti. Mi proteste više nećemo organizovati. Sledeći korak mora povući Vlada, a ukoliko u Vukovar dođu postavljati ploče s rijatelje i nećemo to dopustiti" rekao je Josić.

Organizatori tvrde da se okupilo i do 40. 000 ljudi

Organizatori tvrde da se okupilo i do 40. 000 ljudi

Povodom dolaska koji su najavila veteranska udruženja iz Vukovara, ali i drugih delova Hrvatske, predsednik Ivo Josipović je izrazio očekivanje da će "skup biti u granicama zakona kao i skup i da građani koji će doći na taj skup poštuju zakon".

Ivo Josipović

Ivo Josipović | Foto: Beta

"Ništa više i ništa manje ", rekao je Josipović.
Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić naglasila je da je važno da skup bude čist od šovinističkih ispada.
"Ako neko ima potrebu i argumente da izrazi svoj politički stav, svako na to ima pravo. Ali mora se priznati i da u Hrvatskoj postoje neki zakoni koji su na snazi i koje treba poštovati", rekla je Pusićeva.
Ambasada SAD u Zagrebu informisala je američke državljane da zbog protesta izbegavaju Jelačićev trg jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja.

Biste prekrivene iz protesta prema ćirilici!

Hrvati na ranijim protestima prekrivali biste iz protesta prema ćirilici! | Foto: VLM

Zagreb

Trg bana Jelačića u centru Zagreba | Foto: Duško Vukajlović

Manjine, pa tako i Srbi po ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i zakonima koji iz njega proižlaze, imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma u opštinama, gradovima i županijama gde ih je više od 33 odsto prema popisu stanovništva iz 2011. godine.
Prema rezultatima poposa, to pravo mogli bi ostvariti u 21 opštini i dva grada - Vukovaru gde živi 35 odsto Srba i u Vrbovskom.
Veterani i desne stranke tražili su 10, 20 ili 50-godišnji moratorijum na uvođenje ćirilice, a najnoviji zahtev je proglašavanje Vukovara mestom pijeteta koje će biti izuzeto iz primene zakona.
Dogovorom vlade i predstavnika Srba ćirilica bi u Vukovar trebalo da bude uvedena po završetku lokalnih izbora, odnosno početkom juna.

Iako je početak programa bio najavljen za 12,05 sati, jer kako su saopštili organizatori "više nije pet do dvanaest nego dvanaest i pet", program je otpočeo pošto je Grički top označio podne i to tonskim zapisom javljanja Siniše Glavaševića iz opkoljenog Vukovara. Protest će trajati oko sat vremena.

Učesnici protesta su se već od 11 sati skupljali na Trgu, a centrom Zagreba su se orile rodoljubive pesme, mahom s potpisom Marka Perkovića Tompsona, Prljavog kazališta i Parnog valjka.

Građani Vukovarsko sremske županije organizovano su vozom stigli na protesni skup u Zagrebu. Iz Vukovara prema Zagrebu rano jutros krenuo je voz sa 17 vagona, koga su organizatori simbolično nazvali "Voz mira", po uzoru na istoimeni voz iz 1997. godine, a u Zagreb organizovano
dolaze autobusi i iz drugih delova Hrvatske.

Poslednji komentari
  • Olivera Vreme: 07.04.2013 11:55h

    Naslov bi odgovarao da se ovaj protest održavao izmedju 1941. i 1945. godine. Danas je to protest dela građana Hrvatske nacionalističkih uverenja, kao što i u Srbiji, s vremena na vreme, ima protesta građana Srbije nacionalističkih uverenja, koji svakako nisu ljotićevci, nedićevci...

  • sveta Vreme: 07.04.2013 14:35h

    Pravi naslov za krvolocnike iz Hrvatske!

  • justicia Vreme: 07.04.2013 15:48h

    Ako je ovim domoljubima Vukovar poput zloglasnog Ausvica, sa cime bi, kukala im majka ustaska, uporedili Jasenovac?

  • mile bg Vreme: 07.04.2013 15:51h

    Pa zar nije prema najnovijim istrazivanjima iz "lijepe njihove" cirilica povijesno pismo hrvata?Pa kako onda protestuju protiv onoga sto je njihovo?Pocinje da mi ih bude zao, koliko su jadni, kompleksasi.Sada kad udju u EU, ima da puknu, kao i slovenci koji su bili gospoda dok su bili u Jugoslaviji.Daleko im svima lepa kuca.

  • Ivan Vreme: 07.04.2013 16:36h

    Poređenje sa Aušvicom je adekvatno, obzirom da su na protestu uglavnom ustaški orijentisani Hrvati, dakle naslednici nacista. Zato im je bliska ta tematika...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP