Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BRUTALNOST

Zbog ovog snimka gori Tel Aviv (VIDEO)

Autor: Beta | 04.05.2015 - 13:14:00h | Komentara: 0

Najmanje 56 policajaca i 12 demonstranata povređeno je sinoć u Tel Avivu u sukobima koji su izbili posle skupa protiv nasilja i diskriminacije policije nad Izraelcima poreklom iz Etiopije.

a

 Policija je saopštile i da je nekoliko demonstranata privedeno. Oko 3.000 ljudi, uglavnom Jevreja etiopskog porekla, protestovalo je sinoć u Tel Avivu protiv rasizma i brutalnosti policije, izazivajući prekide u saobraćaju i kasnije nerede.


 Policija na konjima je koristila granate za omamljivanje, vodene topove i suzavac kako bi rasterala protestante i očistila ulice, ali su ljudi nastavili da se vraćaju.

Etiopsku zajednicu u Izraelu uznemirilo je objavljivanje snimka na kome se vidi kako vojnika izraelske vojske etiopskog porekla tuku pripadnici policije.

Brojni drugi Izraelci pridružili su se nedeljnom protestu tražeći 'jednaka prava' i 'slanje agresivnih policajaca u zatvor'. Marširali su kroz Tel Aviv držeći ruke u vazduhu kao da imaju lisice.

Protestanti su prvo blokirali auto-put tokom saobraćajne gužve uzrokujući potpuni zastoj saobraćaja, nakon čega ih je policija rasterala.

- Crn sam i moram da protestvujem danas. Nikada nisam osetio policijsku brutalnost na sebi, ali moja zajednica je očito na meti i moram da je podržim. Prvo treba da rešimo problem s policijom, a potom i s drugim institucijama koje nas šikaniraju - ispričao je 34-godišnji Edi Makonen, etiopski Izraelac, i dodao kako želi da se nasilni policajci nađu pred sudom.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će se u ponedeljak sastati sa predstavnicima te zajednice kao i sa pretučenim vojnikom.
 

Hiljade etiopskih Jevreja živi u Izraelu, a mnogi od njih doselili su se između 1984. i 1990. godine.

Oni su se, međutim, suočili s problemom diskriminacije i integracije u izraelsko društvo. Iako je među etiopski jevrejima visoka stopa zaposlenosti, njihov prosečni prihod je niži od prihoda ostalih građana, a oni skoro da i nemaju predstavnike u akademskim i državnim institucijama.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP