Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LUDA PLANETA

Žena gladovala 14 godina, uhapsili je jer je pokušala da se UBIJE

Autor: beta.co.rs | 23.08.2014 - 11:42:00h | Komentara: 0

Indijska policija ponovo je uhapsila krhku aktivistkinju koja je skoro 14 godina štrajkovala glađu u znak protesta zbog vojne brutalnosti Indije na udaljenom severoistoku zemlje, rekla je danas njena pravna zastupnica.

Indija, devojčica

Žena gladovala godinama, ponovo joj sude | Foto: Profimedia

Policija je ponovo juče optužila 42-godišnju Irom Šarmilu sa pokušaj samoubistva, dva dana pošto je po nalogu suda oslobođena iz pritvora a optužbe protiv nje odbačene, rekla je pravna zastupnica Hajdam Mani.

Pokušaj samoubistva je krivično delo u Indiji.

Sud je u utorak presudio da Šarmila nije štrajkovala glađu da bi se ubila, već u znak protesta zbog člana zakona koji snagama bezbednosti daje široka ovlašćenja u borbi protiv pobunjenika.

Na snimcima koje je juče objavila televizija vidi se Šarmila među pristalicama i policajka koja je odvodi u istu državnu bolnicu u Impalu, glavnom gradu indijske države Manipur, gde je prisilno godinama hranjena.

"Sada ona ponovo odbija da uzima hranu i vodu i protivi se svakom lekarskom pregledu. Njeno zdravlje je narušeno i ona će biti u istoj bolnici u kojoj je i ranije bila", rekao je jedan viši policijski zvaničnik za novinsku agenciju Preš Trust of India.

Indijski ogranak organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal kritikovao je ponovno hapšenje Šarmile kao "apsurdnu akciju i degradiranje ljudskih prava u Indiji".

"Umesto da se pozabavi važnim pitanjima koje je postavila Irom Šarmila, vlada države Manipur se razočaravajuće vraća starim načinima gušenja različitosti", rekla je juče direktorka Amnestija u Indiji, Šajleš Raj.

Akt koji oružanim snagama Indije daje posebna ovlašćenja na snazi je u indijskom delu Kašmira i severoistoku zemlje, poput Manipura koji potresa nasilje separatista.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP