Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SLOVENCI MOGU DA ODAHNU

Žena u Ljubljani nema ebolu

Autor: Beta | 18.04.2015 - 19:23:00h | Komentara: 0

Danas je iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani otpuštena bolesnica za koju se sumnjalo da je obolela od smrtonosne ebole.

Virus ebole

Virus ebole

Kako je saopštio UKC, danas su od Instituta za mikrobiologiju ljubljanskog medicinskog fakulteta dobili negativan nalaz čime je isključeno da se radi o eboli.
Ta bolesnica je u sredu, nakon povratka iz Zapadne Afrike gde je ebola raširena, imala visoku temperaturu zbog čega je primljena u Kliniku  za infektivne bolesti.
Sve do odbacivanja sumnje na ebolu, taj slučaj je tretiran kao da se radi o toj bolesti.
Nalaz prvih uzoraka je bio negativan već u četvrtak, ali je do konačnog, današnjeg isključivanja sumnje na ebolu, morala biti obavljena još jedna analiza.
Ebola je akutna virusna bolest s visokim stepenom smrtnosti. Simptomi su nespecifični: povišena telesna temperatura, zamor, gubitak apetite, povraćanje, bolovi u stomaku i mišićima.
Neki bolesnici mogu, međutim, imati i obilno krvarenje i može doći i do prestanka rada više organa.Za dijagnozu ebole je važan podatak da li je obolela osoba bila na ugroženom području.
Do sada najteža epidemija te bolesti počela je decembra 2013. godine u Zapadnoj Africi i pogodila Liberiju, Sijera Leone i Gvineju. Ta epidemija tokom koje je umrlo više od deset hiljada ljudi, još nije završena.
Da bi bio proglašen prestanak epidemije u nekoj zemlji, od poslednjeg potvrđenog slučaja zaraze mora proći dvostruki period inkubacije, odnosno 42 dana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP