Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

URAGAN SENDI

Život posle
katastrofe

Autor: Tanjug | 01.11.2012 - 09:15:00h | Komentara: 0

Grad Njujork i severoistok SAD danas se polako vraćaju u normalu posle superoluje "Sendi", u kojoj je u priobalnim gradovima život izgubilo najmanje 64 ljudi, a milioni su ostali bez struje.

Finansijska tržišta su ponovo otvorena, a njujorška berza, koja je prvi put od 1888. bila dva dana zatvorena zbog vremenskih uslova, radi pomoću agregata.

Jedna od najskupljih oluja u istoriji SAD!

Jedna od najskupljih oluja u istoriji SAD! | Foto: Reuters

Pretrpani autobusi vozili su Njujorčane na posao pošto je metro zatvoren zbog toga što su poplavljeni tuneli.
Njujorški aerodromi "Džon F. Kenedi" i "Njuark" ponovo su otvoreni posle otkazivanja više hiljada letova, zbog čega su putnici danima bili "zarobljeni" na aerodromima. Treći veliki aerodrom "LaGvardija" trebalo bi da bude otvoren danas, navode agencije.

Teši žrtve uragana - Barak Obama

Teši žrtve uragana - Barak Obama | Foto: AP

Njujorška elektrodistribucija "Konsolidejtid Edison Ink" uključila je u sredu posle podne struju u oko 2.000 domova u donjem Menhetnu i 28.200 kuća u oblasti Brajton Biča u Bruklinu.
Dve podzemne električne mreže, koje su isključene u ponedeljak uveče zbog poplave, ponovo su puštene u rad. Medjutim, neke zgrade još nemaju struju zbog poplavljenih podruma ili štete na opremi.

Sitnice im daju snagu - Čovek pronašao figuricu u ruševinama

Sitnice im daju snagu - Čovek pronašao figuricu u ruševinama | Foto: AP


Elektrodistribucija je saopštila da je sinoć bez struje bilo oko 719.000 potrošača u Njujorku i susednom okrugu Vestčester. Tim brojem je obuhvaćeno i 227.000 kuća i firmi na Menhetnu i 74.000 u Bruklinu.
"Kon Edison" je u utorak objavio da potrošači koji se snabdevaju putem podzemne električne opreme, kao što je Menhetn, treba da dobiju struju u roku od četiri dana.

Delovi Menhetna i dalje bez struje!

Delovi Menhetna i dalje bez struje! | Foto: Reuters

CNN je objavio da je u toku čišćenje oko 300.000 galona dizela koji se izlio u vode kod obala Njujorka posle prolaska superoluje "Sendi".
Do izlivanja je došlo zbog pucanja tankera za skladištenje u obližnjoj ranfineriji kojom upravlja "Motiva", čiji je deo u vlasništvu velike naftne kompanije "Šel". Američka obalska straža nadgleda čišćenje u kome učestuje oko 100 radnika koji pokušavaju da ograde naftnu mrlju kako se ne bi dalje širila.
Predsednik Barak Obama, koji je prekinuo predizbornu kampanju šest dana pred izbore, ostavio je po strani nesuglasice sa republikanskim guvernerom Nju Džersija Krisom Kristijem i njih dvojica su helikopterom obišli razorenu obalu, gde su videli poplavljene oblasti i kuće u plamenu.
"Čitava zemlja posmatra. Svi znaju koliko je teško Nju Džerzi pogođen", izjavio je Obama u jednom centru za evakucaciju u gradu Brigantin, prenose agencije.

Život se polako vraća u normalu...

Cela zemlja misli na žrtve - Obama | Foto: Reuters

"Sendi" je u ponedeljak pogodila obalu sa vetrovima brzine 130 kilometara na čas kao retka hibridna superoluja koja je nastala spajanjem sa drugim olujnim sistemom.
To je bila najveća oluja koja je pogodila jednu oblast SAD u poslednjih nekoliko generacija. Ona je pre toga u formi uragana usmrtila 69 ljudi na Karibima.
"Sendi" će verovatno biti jedna od najskupljih oluja u američkoj istoriji. Jedna kompanija za procenu štete od katastrofa objavila je da je "Sendi" napravila štetu koja bi mogla iznositi 15 milijardi dolara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP