Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

CIPRAS, KOMUNISTA IZ KUĆE BOGATIH RODITELJA

Zlatni dečko rođen da vlada

Autor: Ekipa Alo! | 17.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

- Uvek je imao lice kom se moglo verovati. Ipak, ostao je velika enigma. Čak i mi koji smo ga poznavali iz mlađih dana sećamo ga se kao dečka koji obećava, ali postojao je taj jedan deo njegove ličnosti koji je ostao nedodirljiv - kažu o grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu oni koji su ga poznavali u vreme dok je još bio samo nepoznati buntovnik iz severnog atinskog predgrađa.

Cipras, komunista iz kuće bogatih roditelja

Cipras, komunista iz kuće bogatih roditelja | Foto: Tanjug

I dok u Atini bukti nezadovoljstvo usvojenim sporazumom sa kreditorima, dok se očekuje da deo ekipe iz Sirize počne da pakuje kofere, harizmatičnog premijera odriču se i oni koji su ga do juče kovali u zvezde. Od nacionalnog spasioca preko noći je postao nacionalni izdajnik. Tako Cipras dočekuje 41. rođendan 28. jula u jezivoj atmosferi.

Obožava motocikle, sina je nazvao po Če Gevari, letuje u hotelima sa  tri zvezdice i voli devojku  iz srednje škole

Obožava motocikle, sina je nazvao po Če Gevari, letuje u hotelima sa tri zvezdice i voli devojku iz srednje škole | Foto: Profimedia

 
Oni koji ga nikada nisu voleli zlonamerno kažu da je rastao kao privilegovani sin iz dobrostojeće porodice, grčki zlatni dečko koji i danas živi u porodičnoj kući u predgrađu Atine. U mladosti je imao vrlo uzak krug prijatelja, kojima je i danas ostao veran. Vrlo je povučen kad je privatni život u pitanju, o njemu se tek zna da obožava motocikle, baš kao i Janis Varufakis, da ima dvoje dece, a da je mlađi sin dobio ime Ernesto (naravno po Če Gevari).

Mornar, a nije Popaj

Mornar, a nije Popaj | Foto: Profimedia

Cipras je kao pravi komunista dosledan principima i danas letuje u hotelu s tri zvezdice, strastveni je navijač Panatenaikosa, voli muziku, a najveću podršku ima u inženjerki Beti Bacijani, koju voli još od srednje škole.

Sa bakom davne ‘85.

Sa bakom davne ‘85. | Foto: Profimedia


Kao tinejdžer, dečko od 17 godina, imao je dugu kosu, delovao stidljivo, ali bio je angažovan u svim javnim akcijama. Vodio je pobunu u svojoj srednjoj školi. Tada je bio član mladih grčkih komunista, koji su se protivili školskoj reformi, pa su učenici spavali, živeli i jeli u srednjoj školi, ujedno pazeći da školu drže čistom kako im niko ne bi mogao prigovoriti za vandalizam.
Cipras je tada postao glavno lice pobune, iako se, prisećaju se njegovi tadašnji poznanici, nije sam nametnuo, već je bio prirodno rešenje za lidera studentske pobune. Zgodan, crnokos, visok, levičar... Prosto bio je neko pored koga drugi nisu imali šanse...

Za 229 poslanika, protiv „samo“ 64


Posle višesatne rasprave praćene velikom tenzijom, većina je u grčkom parlamentu prihvatila stroge mere štednje. Za sporazum je glasalo ukupno 229 poslanika, protiv 64, dok je suzdržanih bilo šest. Više od polovine glasova protiv došlo je iz redova Sirize. Među njima je i bivši ministar finansija Janis Varufakis, koji je sporazum uporedio s Versajskim ugovorom iz 1919. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP