NEDELJNI RUČAK
Bajka od pečuraka
Pijace su pune sezonskog voća i povrća, vatrometa boja i ukusa. Kupujte sezonske namirnice jer tada imaju najviše vitamina i minerala. Sezona je vrganja, aromatičnih pečurki koje se samo prirodno uzgajaju, a kasnije ih možete jesti suve, zaleđene ili kao aromatični prah.
Nedeljni ručak | Foto: Profimedia
Prodaju se i lisičarke, šitaki lekovite pečurke, tartufi i braon šampinjoni, dok ostalih ima preko cele godine. Cene su visoke, ali se pečurke kupuju u malim količinama, jedu sveže ili samo kratko termički obrađene, dodaju jelima radi ukusa i mirisa. Ukusne, lagane i niskokalorične daju karakter svakom jelu. Zaboravite na dugotrajno dinstanje i dodavanje sosova, pečurke su poput začina, te ih dodajte samo na kraju, malo i sitno iseckane. Prethodno ih očistite četkicom.
Prepečeni hleb sa pečurkama
Potrebno je:
- 4 parčeta hleba
- 50 g putera
- 25 g vrganja
- 25 g lisičarke
- seckani celer list
- 100 g braon šampinjona
- so, biber
Priprema:
Pečurke očisite četkicom i iseckajte oštrim nožem na kockice. Ugrejte tiganj, stavite puter da se na umerenoj temperaturi otopi i kada počne da peni stavite iseckane pečurke. Dovoljno je da ih minut pržite. Posolite, pobiberite i promešajte. Na tanjir izvadite pečurke, a u tiganju ispecite parčiće hleba sa obe strane. Na svako parče stavite pečurke i pospite peršunovim listom. Jede se toplo i može biti kompletan obrok.
Kalorijska vrednost po kom 144 kcal
Ragu od pečuraka
Potrebno je:
- 600 g braon šampinjona
- 100 g vrganja
- 50 g putera
- kašika maslinovog ulja
- kašika skorobnog brašna
- crni luk
- čen belog luka
- 0,5 l bujona
- 1 dl mlečne pavlake za kuvanje
- so, biber i seckani perušun list
Priprema: Ugrejte ulje, dodajte puter i smanjite temperaturu. Kada se pojave mehurići dodajte sitno seckani crni luk i sitno seckani beli luk. Lagano mešajte i kada postane staklast, sipajte očišćene i na četvrtine iseckane tamne šampinjone. Malo prodinstajte, sipajte bujon i na umerenoj temperaturi kratko prokuvajte. Skrobno brašno izmešajte sa pavlakom, polako sipajte i mešajte. Smanjite temperaturu i kuvajte. Vrganje iseckajte na kockice i dodajte pri kraju. Kratko prokuvajte i dodajte seckane listove svežeg peršuna. Ragu od pečuraka može biti kompletan obrok ili prilog uz meso ili povrće.
Kalorijska vrednost po porciji 391 kcal
Rimska salata sa žutim i crvenim čerijem
Potrebno je:
- rimska salata
- 150 g žutog čeri paradajza
- 150 g crvnog čeri paradajza
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- supena kašika aćeta balzamiko
- so, biber
Priprema: Čeri paradajz operite i prosušite. U tiganj stavite jednu supenu kašiku maslinovog ulja i paradajz. Zagrevajte i mešajte. Dovoljno je da se ugreje i pukne kora. Ostavite da se prohladi. Rimsku salatu operite, iskidajte i složite u činiju. Posolite, pobiberite i sipajte ulje i balzamiko. Dodajte čeri i promešajte.
Kalorijska vrednost po porciji 156 kcal
Mesni hleb i rižoto sa pečurkama
Potrebno je:
- 500 g mesa
- 250 g hleba
- jaje
- crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 supene kašike prezli
- 0,5 dl mleka
- so, biber, suvi začin
Za rižoto:
- šolja pirinča
- 3 šolje vode
- supena kašika ulja
- 50 g putera
- crni luk
- kesica parmezana
- 100 g vrganja
- so, biber i po ukusu suvi začin
Kalorijska vrednost po porciji 689 kcal
Sorbe od malina, kupina i borovnica
Potrebno je:
- 500 g malina (ili nekog drugog voća)
- 1 kg mrvljenog leda
- 150 g šećera
- vanilin šećer
Priprema:
U blender stavite voće, dodajte šećer i vanilin šećer.
Sve promešajte.
Izvadite iz blendera i izmrvite led. Na mrvljeni led dodajte voće i kratko sve promešajte. Ostavite u zamrzivaču do služenja. Pre služenja viljuškom izmrvite sorbe i kašikom za sladoled servirajte u dekorativne čaše.
Kalorijska vrednost po porciji 199 kcal
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs