Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Bajka od pečuraka

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 27.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Pijace su pune sezonskog voća i povrća, vatrometa boja i ukusa. Kupujte sezonske namirnice jer tada imaju najviše vitamina i minerala. Sezona je vrganja, aromatičnih pečurki koje se samo prirodno uzgajaju, a kasnije ih možete jesti suve, zaleđene ili kao aromatični prah.

Nedeljni ručak

Nedeljni ručak | Foto: Profimedia

Prodaju se i lisičarke, šitaki lekovite pečurke, tartufi i braon šampinjoni, dok ostalih ima preko cele godine. Cene su visoke, ali se pečurke kupuju u malim količinama, jedu sveže ili samo kratko termički obrađene, dodaju jelima radi ukusa i mirisa. Ukusne, lagane i niskokalorične daju karakter svakom jelu. Zaboravite na dugotrajno dinstanje i dodavanje sosova, pečurke su poput začina, te ih dodajte samo na kraju, malo i sitno iseckane. Prethodno ih očistite četkicom.

Prepečeni hleb sa pečurkama

Potrebno je:
- 4 parčeta hleba
- 50 g putera
- 25 g vrganja
- 25 g lisičarke
- seckani celer list
- 100 g braon šampinjona
- so, biber
Priprema:
Pečurke očisite četkicom i iseckajte oštrim nožem na kockice. Ugrejte tiganj, stavite puter da se na umerenoj temperaturi otopi i kada počne da peni stavite iseckane pečurke. Dovoljno je da ih minut pržite. Posolite, pobiberite i promešajte. Na tanjir izvadite pečurke, a u tiganju ispecite parčiće hleba sa obe strane. Na svako parče stavite pečurke i pospite peršunovim listom. Jede se toplo i može biti kompletan obrok.

Kalorijska vrednost po kom 144 kcal

Ragu od pečuraka

Potrebno je:
- 600 g braon šampinjona
- 100 g vrganja
- 50 g putera
- kašika maslinovog ulja
- kašika skorobnog brašna
- crni luk
- čen belog luka
- 0,5 l bujona
- 1 dl mlečne pavlake za kuvanje
- so, biber i seckani perušun list
Priprema: Ugrejte ulje, dodajte puter i smanjite temperaturu. Kada se pojave mehurići dodajte sitno seckani crni luk i sitno seckani beli luk. Lagano mešajte i kada postane staklast, sipajte očišćene i na četvrtine iseckane tamne šampinjone. Malo prodinstajte, sipajte bujon i na umerenoj temperaturi kratko prokuvajte. Skrobno brašno izmešajte sa pavlakom, polako sipajte i mešajte. Smanjite temperaturu i kuvajte. Vrganje iseckajte na kockice i dodajte pri kraju. Kratko prokuvajte i dodajte seckane listove svežeg peršuna. Ragu od pečuraka može biti kompletan obrok ili prilog uz meso ili povrće.

Kalorijska vrednost po porciji 391 kcal

Rimska salata sa žutim i crvenim čerijem
Potrebno je:
- rimska salata
- 150 g žutog čeri paradajza
- 150 g crvnog čeri paradajza
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- supena kašika aćeta balzamiko
- so, biber
Priprema: Čeri paradajz operite i prosušite. U tiganj stavite jednu supenu kašiku maslinovog ulja i paradajz. Zagrevajte i mešajte. Dovoljno je da se ugreje i pukne kora. Ostavite da se prohladi. Rimsku salatu operite, iskidajte i složite u činiju. Posolite, pobiberite i sipajte ulje i balzamiko. Dodajte čeri i promešajte.

Kalorijska vrednost po porciji 156 kcal

Mesni hleb i rižoto sa pečurkama

Potrebno je:
- 500 g mesa
- 250 g hleba
- jaje
- crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 supene kašike prezli
- 0,5 dl mleka
- so, biber, suvi začin
Za rižoto:
- šolja pirinča
- 3 šolje vode
- supena kašika ulja
- 50 g putera
- crni luk
- kesica parmezana
- 100 g vrganja
- so, biber i po ukusu suvi začin
Kalorijska vrednost po porciji 689 kcal

Sorbe od malina, kupina i borovnica

Potrebno je:
- 500 g malina (ili nekog drugog voća)
- 1 kg mrvljenog leda
- 150 g šećera
- vanilin šećer
Priprema:
U blender stavite voće, dodajte šećer i vanilin šećer.
Sve promešajte.
Izvadite iz blendera i izmrvite led. Na mrvljeni led dodajte voće i kratko sve promešajte. Ostavite u zamrzivaču do služenja. Pre služenja viljuškom izmrvite sorbe i kašikom za sladoled servirajte u dekorativne čaše.

Kalorijska vrednost po porciji 199 kcal

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP