Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Bez soli nema života!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 14.04.2013 - 09:02:00h | Komentara: 0

Divno je sa prijateljima uživati u nedeljnom ručku. Setite se šta ste voleli da jedete i u čemu ste kao generacija uživali... Moja generacija nije imala fast fud, na tržištu nije bilo raznih začina. U proleće smo uživali u mladim krompirićima, dobro ispečenim, rumenim, hrskavim.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Od začina se koristila samo so. Ratne generacije su znale da je so tada značila život. Danas je nepravedno nazvana belom smrti, a nekada je bila beli život. So pojačava ukus svakog jela i namirnice, a sami znate kako hrana bez nje nije ukusna. Svaki zdrav čovek treba da unese 2,5 g soli dnevno.

Domaća supa sa knedlama
Potrebno je:
lPileća leđa, šija i krilca, grudne kosti
zelen
1 manji celer
1 crni luk
5 zrna bibera

malo suvog začina i pola kašičice šećera i svež listovi od peršuna


Za knedle:
1 jaje
3 supene kašike griza
pola supene kašike ulja
malo soli

Priprema:
Oprane komade piletine stavite u lonac i nalijte sa 2 litre hladne vode. Kada provri, skinite penu i kuvajte na umerenoj temperaturi poklopljeno oko pola sata. Luk presecite napola, skinite žutu opnu, ali poslednju ostavite da supi da lepu žutu boju. Ugrejte ringlu, čak i ako imate staklenu ploču, prepecite i dodajte u vodu u kojoj se kuva meso. Povrće očistite, isecite na komade i sa biberom dodajte supi. Kuvajte na umerenoj temperaturi još oko pola sata. Pred kraj dodajte suvi začin i obavezno probajte. Na kraju se dodaje pola kašičice šećera.

Pohovana piletina sa mladim krompirićima

Potrebno je:
jedno celo belo meso (file) očićeno
2 bataka i karabataka
2 jaja
malo brašna, prezli i ulje za pohovanje
1 kg mladih krompirića
ulje za prženje


Priprema:
Umutite jaja viljuškom, u drugi sud stavite brašno, a u treći prezle. Belo meso isecite na tanke šnicle, a batake i karabatake razdvojte i skinite sa koske. Komade prvo stavite u brašno, pa jaja i zatim u prezle. Kada ispanirate sve komade, ugrejte u tiganju ulje i kada se ugreje pohujte po dva, tri komada. Kada se zarumene ivice, okrenite na drugu stranu i, kada i ona porumeni, ostavite na papirnom ubrusu da upije višak masnoće. Dok pohujete meso, u drugu posudu stavite ulje, ugrejte i oprane krompiriće koje ste dobro osušili stavite da se peku. Povremeno poklopljenu posudu prodrmajte da se krompirići okrenu jer se tako neće oštetiti. Kada su rumeni i hrskavi, rešetkastom kašikom ih izvadite i stavite na papirni ubrus da upije masnoću.

Beli mrs sa mladim lukom i rotkvicama

Potrebno je:
0,5 kg mladog kajmaka
0,5 kg mladog sira (ako volite može i ovčiji)
2 vezice mladog luka srebrnca
1 vezica mladog belog luka
1 vezica rotkvica

Beli mrs je naziv za sir i kajmak, koji se ranije uobičajeno služio za predjelo. Uglavnom se jeo nedeljom, kada se kupovao na pijacama i jeo dok je još mlad. Na veliki tanjir servirajte mlad kajmak i sir, a okolo složite očišćen mladi luk i rotkvice. Domaći vruć hleb sa divnom hrskavom koricom i mekom šupljikavom sredinom poslužite uz beli mrs.

Tarator salata

Potrebno je:
600 g krastavaca
2 čena belog luka
l300 g kiselog mleka (može i ovčijeg)
malo soli i bibera, sveža mirođija


Priprema:
Krastavac isecite na tanke listiće. Posolite, pobiberite, dodajte iseckan beli luk i mirođiju. Sve dobro izmešajte. Ostavite da malo odstoji, iscedite tečnost, dodajte kiselo mleko ili još bolje ovčije ako volite.

Šnenokle
Jednostavna poslastica, a sastojke sigurno uvek imate pri ruci.
Potrebno je:
4 jaja
1 l mleka
4 kašike brašna
8 kašika šećera
vanilin šećer, soli, strugana kore limuna


Pripema:
Odvojte žumanca od belanaca. Belanca umutite da budu čvrsta, dodajte 1/4 kašičice soli. Odvojte 8 dl mleka i stavite da proključa, kašikom vadite belanca i kuvajte nokle. One će na toploti porasti i dovoljno je da ih malo okrenete. Pripremite činiju i rešetkastom kašikom vadite skuvane nokle. Žumanca umutute sa šećerom, dodajte vanilin šećer i malo narendane kore limuna. Sve izmešajte, dodajte kašiku po kašiku brašna i razredite sa ostatkom mleka. Polako sipajte u mleko u kome ste kuvali nokle, smanjite temperaturu, mešajte i kuvajte oko 5 minuta. Sipajte u činijice i u svaku stavite bele nokle od belanca. Mogu se jesti mlake i hladne.

Jedno jaje snagu daje!

Proteini iz jaja blokiraju delovanje ACE supstanci, koje u organizmu podižu krvni pritiska, pa je jedno jaje za doručak najbolja prevencija hipertenzije! Peptid RVPSL iz belanceta reguliše krvni pritisak kao i lekovi za njegovo snižavanje, otkrila je jedna kineska studija. Peptidi su sastavni deo proteina i deluju na blokiranje supstance koje izazivaju hipertenziju. Jedno jaje za doručak može povoljno uticati na regulaciju pritiska.


- Jaje je najzdraviji odabir za doručak jer povoljno deluje na organizam, a preporučuje se i kao prevencija hipertenzije - rekao je vođa studije dr Zipeng Ju. On objašnjava da je povoljno delovanje peptida iz jaja na krvni pritisak još jedna novootkrivena dobrobit ove namirnice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP